h i r d e t é s

30 fa elültetése és szép szavak

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam
a- a+

30 fa elültetése és szép szavak

2023. március 30. - 14:02

A településfásítási program fő célja a vidék megerősítése, a vidéken élő emberek támogatása - mondta az Agrárminisztérium (AM) parlamenti államtitkára csütörtökön a Csongrád-Csanád vármegyei Balástyán, ahol 30 fát ültettek a program keretében.

Forrás: Farkas Sándor miniszterhelyettes, országgyűlési képviselő hivatalos oldala/Facebook

Farkas Sándor - aki egyben a térség fideszes országgyűlési képviselője - kiemelte: a kormány célja az, hogy olyan élő környezet teremtsen az országban, amely a településeken élő embereknek "nyugalmat, kiszámíthatóságot" jelent. 

Az államtitkár ismertette: a 2020-ban indult programban idén összesen 13 fafajból mintegy 10 ezer fát telepítenek olyan településekre, amelyeknek lélekszáma nem haladja meg a 10 ezer főt. A program indulása óta összesen 1500 település pályázott sikeresen, idén tavasszal pedig 450 település zöldülhet meg - fűzte hozzá.

Farkas Sándor kitért arra, hogy a településfásításin kívül egyéb fásítási programokat is indított a kormány, annak elérésére, hogy 2030-ra erdő fedje az ország területének 27 százalékát.

A már működő erdőtelepítési programokkal mintegy 40 ezer hektár erdőt telepítettek eddig, amely nemcsak a környezetvédelem, de a fa hasznosítás szempontjából is fontos - hangsúlyozta az államtitkár. Ehhez kapcsolódóan kiemelte a tűzifaprogramot is, majd hozzátette: a program nem fog leállni, a kormány mindent megtesz azért, hogy teljesítse a beadott igényeket.

Ujvári László (független), Balástya polgármestere elmondta, már 2020-ban is sikeresen pályázott a település, akkor és most is 30 fát ültettek a programnak köszönhetően. Ismertette: 28 hektár erdeje van az önkormányzatnak, és ezt a jövőben szeretnék még bővíteni.

A Balástyára érkezett facsemetéket március 17-én a KEFAG Kiskunsági Erdészeti és Faipari Zrt. szállította, 15 darab ezüst és 15 darab nagylevelű hárst. (MTI)