h i r d e t é s

A belvárosi önkormányzat durván beleállt Karácsony Gergelybe

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam
a- a+

A belvárosi önkormányzat durván beleállt Karácsony Gergelybe

2022. június 17. - 14:05

Reagált az V. kerületi önkormányzat Karácsony Gergely Facebook-bejegyzésére: szerintük a főpolgármester felelőtlen gazdája a Podmaniczky és a Vörösmarty térnek.

Karácsony Gergely főpolgármester - Forrás: MTI/Szigetváry Zsolt

A kormány állami tulajdonba adná a jelenleg a Fővárosi Önkormányzat kezében lévő Podmaniczky, Vörösmarty és Széchenyi teret egy készülő törvényjavaslat szerint, amelyeket aztán a V. kerületi önkormányzat kapna meg anyagi ellentételezés nélkül. Karácsony Gergely főpolgármester a hírre reagálva közölte, hogy ha a törvényt valóban benyújtják és elfogadják, akkor a főváros perel. Szerinte alkotmányellenes a terek államosítása.

Belváros önkormányzata csütörtökön az MTI-hez eljuttatott közleményben reagált Karácsony Gergely Facebook-bejegyzésére:  

Az V. kerületi önkormányzat szerint a főváros felelőtlen, gondatlan gazdája a Podmaniczky és a Vörösmarty térnek, ezért a főpolgármester „ne csodálkozzon” azon, ha helyette a kormány gondoskodna ezekről a közterületekről.

Az V. kerület közleményében kiemelték: a Podmaniczky és a Vörösmarty teret 2019-re Belváros önkormányzata kormányzati támogatással újította meg.

A két V. kerületi tér fővárosi fenntartású, Karácsony Gergely azonban felelőtlen, gondatlan gazdájuk: évek óta elhanyagoltság, kiégett fű, piszok és szemét jellemezte a népszerű köztereket, pedig ezek impozáns részei lehetnének a Belvárosnak, Budapestnek

– áll a közleményben.

Hozzátették: Szentgyörgyvölgyi Péter V. kerületi polgármester többször jelezte a főváros vezetésének, hogy átvennék a közterületek karbantartását.

Megjegyezték azt is, hogy a főpolgármester rendkívül fontosnak tartja a tereket, de 2019 óta „jóformán egyáltalán nem látják el azok üzemeltetési feladatait és 2022. április 28. óta mindenféle anyagi ellentételezés nélkül ezek elvégzését Belváros Önkormányzatára bízták”, miközben a terek hasznosításából – így például a karácsonyi vásárból – származó bevételek a fővárosi önkormányzathoz folynak be. (Index)