h i r d e t é s

A betonozás, amelyhez “mindenki ért”, de mégsem árt néhány kérdést tisztázni

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam
a- a+

A betonozás, amelyhez “mindenki ért”, de mégsem árt néhány kérdést tisztázni

2023. október 13. - 09:11

A beton egyszerű és szinte mindenhol elérhető összetevői, illetve tartóssága, rendkívüli szilárdsága miatt közkedvelt építőanyag már az ókor óta, rengetegféle szerkezet készítésére alkalmas.

Forrás: betonbooster.hu

A betonozás, a cement, a homok, a kavics és a víz mixelése viszonylag könnyen kivitelezhető feladat, a nehézséget, főként betonkeverőben, házilag történő kivitelezés esetén inkább, az adagolás pontossága, valamint a beton utókezelése jelenti. Ezek, valamint a méretezés nélkül azonban nem lehet megfelelő és tartós betont készíteni. És bár ma már bizonyos szerkezetek esetében nem kell betonacélhálóval bajlódni, helyette könnyedén használhatók a statikai makroszálak, magának a betonnak az elkészítése számos kérdést vet fel. Cikkünkben a leggyakoribbakat szedtük össze.

Hogyan készül a beton?

Mielőtt a forradalmi megoldásról, a Beton Booster szálerősített betonról ejtenénk pár szót, érdemes magáról a betonozásról is beszélni. Bár a betonozáshoz “mindenki ért”, mégis jó ötletnek tartjuk tisztázni a legfontosabbakat.

A beton szilárdságát nemcsak a cement mennyisége határozza meg, hanem a víz aránya is. És nem elég a szakik tapasztalataira alapozni mindent, a beton összetevői esetében érdemes az alábbi ökölszabályt alkalmazni a siker érdekében: 5 egység sóder, 1 egység cement, és 0,6 egység víz, tömegarányra vetítve, vagyis kb. 50 kg sóder, 10 kg cement és 6 dl víz. Javasolt mérőedényt, például egy vödröt használni a pontos arányok meghatározásához.

Az adagolt víz mennyisége, a víz-cement tényező határozza meg a beton képlékenységét. A jó beton konzisztenciája nem folyós, de még kellően képlékeny. Szilárdsága a hígságával arányosan csökken, a repedésveszély megnő, mivel a víz a cement kötése vagy a párolgás során zsugorodásra készteti a betont. Repedésmegelőzésre is kiválóan alkalmasak a statikai makroszálak.

Hogyan tovább?

Betonozni sohasem a talajra, hanem egy gondosan előkészített felületre kell, amely legalább 15 cm vastag, tömörített kavics vagy kőzúzalék réteg. Ezzel megakadályozható a fagyás okozta töredezés.

A beton kötési ideje 28 nap, ezalatt szilárdul meg, ehhez vízre van szüksége, ezért locsolni szükséges, hogy ne a gondosan adagolt összetevőktől szívja el a nedvességet és menjen tönkre. Legalább 1 hétig ajánlott nedvesen tartani, fóliázni, hogy megvédjük a párolgástól.

Kiváltható-e a betonacélháló?

A betonacélháló a beton megerősítésére szolgál, szerepe a teherelosztás és a repedésmegelőzés, azonban sok szempontból idejét múlt megoldás. Egyrészt az acél előállítása jelentős környezeti terhelést jelent, másrészt költséges, ahogyan a háló szerelése, szállítása is, nem beszélve az időtényezőről.

Létezik ma már egy egyszerűbb, olcsóbb és gyorsabb megoldás a betonacélháló helyettesítésére a nem önhordó szerkezetek esetében, ez a statikai makroszállal erősített beton. Nagyszerűen alkalmazható járdák, gépkocsibeállók, szerelő- és aljzatbetonok, talajon fekvő lépcsők, illetve olyan szerkezetek esetében, ahol a teherelosztás és a repedésmegelőzés lenne a háló funkciója.