h i r d e t é s

"A folyóson futni tilos, az iskolaőr lefújhat gázspray-val"

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam
a- a+

"A folyóson futni tilos, az iskolaőr lefújhat gázspray-val"

2020. július 05. - 08:02

Szeptembertől az ön gyermeke is őrök között futkos, rendetlenkedik az iskolában, akik le is gázspray-zhetik, ha úgy alakul

A kép illusztráció! - Forrás: Kovács Tamás / Facebook

Az iskolaőr a suliban bárkit igazoltathat, de testi kényszert, gázsprét, rendőrbotot és bilincset is használhat, sőt beülhetnek egy osztályfőnöki órára is.

Megakadályozhatja, hogy a gyerekek tanítás vége előtt elhagyhassák az iskolát, és elfoghatja azokat a gyerekeket, akik bűncselekményt vagy szabálysértést követtek el.

Pedig az iskolából nem az iskolarendőrök hiányoznak, hanem digitális eszközök, tankönyv és oktatói szabadság. A kórhazakba sem katonai parancsnokra van szükség, hanem a várólisták csökkentésre, megfelelő egészségügyi létszámra és bérezésre.

Nem beszélve arról, hogy most a távoktatási tapasztalatokat kellett volna felhasználni, és megteremteni az otthoni tanulás feltételeit. Nem azon gondolkodni, hogyan félemlítsük meg a gondolkodó pedagógusokat vagy a gyerekeket. (Kovács Tamás / Facebook)

A parlament 155 igen, 17 nem szavazattal, 21 tartózkodás mellett fogadta el az iskolai erőszak megszüntetése és megelőzése érdekében szükséges törvénymódosításokról szóló jogszabályt a kormány kezdeményezésére.

Az iskolaőrség külön rendészeti szervként, a rendőrség irányítása alatt jön létre, tagjai 2020. szeptember 1-jétől teljesíthetnek szolgálatot nagyságrendileg 500 állami köznevelési és szakképzési intézményben, ott, ahol ezt az intézményvezetők kérik – ismertette a vitában Maruzsa Zoltán köznevelésért felelős államtitkár.

A jogszabály szerint az iskolaőr közfeladatot ellátó személynek minősül, és csak az iskola területén intézkedhet, tanítási időben. Az őrök biztonságot sértő vagy veszélyeztető tevékenység esetén kényszerítő eszközt alkalmazhatnak: testi kényszert, gázspray-t, rendőrbotot és bilincset. Fegyver nem lesz náluk.

Az őröknek a munkaviszonyuk létesítésétől számított legfeljebb kilencven napon belül sikeres iskolaőri vizsgát kell tenniük a törvényben meghatározott intézkedések és kényszerítő eszközök alkalmazásával kapcsolatos elméleti és gyakorlati ismeretekből, a szabálysértésekkel kapcsolatos ismeretekből, valamint alapvető pedagógiai és gyermekpszichológiai ismeretekből.

A jogszabály arról is rendelkezik, hogy hivatalos személy, közfeladatot ellátó személy, valamint támogatóik elleni erőszak esetében már 12 éves kortól büntethetőek lesznek az elkövetők, ha rendelkeznek a következmények felismeréséhez szükséges belátással.

Ha a bíróság egy fiatalkorú vádlottat szándékos bűncselekmény elkövetésében bűnösnek mond ki vagy szabálysértés elkövetéséért a felelősségét megállapítja, akkor a bűnügyi költség a szülőt terhelheti.

Jogerős ítélet esetén – ha a bíróság nem szab ki szabadságvesztést – a gyermek után járó családtámogatási ellátást egy évre szüneteltethetik. (MTI) / szeged.hu