h i r d e t é s

A KDNP indított volna egy jelöltet a szekszárdi időközin, de azután közbeszólt a Fidesz

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam
a- a+

A KDNP indított volna egy jelöltet a szekszárdi időközin, de azután közbeszólt a Fidesz

2022. szeptember 22. - 13:37

A nagyobbik kormánypártnak nagyon meggyőző érvei lehettek.

Forrás: KDNP Szekszárdi Alapszervezete

Szeptember 4-én jelentette be a KDNP Szekszárdi Alapszervezete a Facebookon, hogy a városban november 13-án esedékes időközi önkormányzati választáson nagy többséggel Posta Zoltánt szavazták meg képviselőjelöltnek. Ő egyébként egyben a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. helyi vezetője is.

A 24.hu felidézte, hogy a KDNP már korábban jelezte: mivel a 2019-es választás óta nincs KDNP-tag a város képviselő-testületében, szeretnék, hogy a 4. számú választókerület haláleset miatt megüresedett képviselői helyére ők jelölhetnék az új képviselőt. A nyilvánosan bejelentett jelölés ellenére nem így lett: a térség fideszes országgyűlési képviselője, Horváth István ugyancsak a Facebookon közölte, hogy a Fidesz és a KDNP Szollár Zoltánt indítja az időközi választáson.

A közös jelöltet kedden közös sajtótájékoztatón mutatták be, az itt jelenlévő két KDNP-s politikus szerint a párt helyi vezetése támogatja Szollár Zoltánt, de a végső döntést a szombati alapszervezeti gyűlésen a tagság fogja kimondani.

A lap megkérdezte Horváth Istvánt, nincs-e ellentét a két kormánypárt között a személycsere miatt. A fideszes politikus azt felelte, nincs, sőt, szerinte természetes dolog a többes jelölés. Állítása szerint annyi történt, hogy a kereszténydemokraták „kissé előreszaladtak”, amikor nyilvánosan is bejelentették, kit látnának szívesen jelöltként. A Fidesz úgy vélte, Szollár Zoltán esélyesebb a körzetben, mivel ő civil szervezeti múlttal is rendelkezik ott.

A félreállított Posta Zoltán jelezte, alkalmazkodik. Függetlenként való indulását kizárta, mint fogalmazott:

szó nincs arról, hogy a pártszövetség egyik tagja ellenjelöltet indítson. Ezt az ellenzéki előválasztáshoz tudnám hasonlítani, itt is volt két jelölt, és az aki most nem tud indulni, teljes támogatásáról biztosítja a másikat.

A szekszárdi négyes körzetben azért kell időközi választást tartani, mert az eddigi fideszes képviselő, Csillagné Szánthó Polixéna júliusban elhunyt. A városban egyébként a szintén fideszes Ács Rezső a polgármester, ám a 2019. évi önkormányzati választás után eredetileg ellenzéki többség alakult ki, miután a 14 képviselői helyből 8-at az Éljen Szekszárd! elnevezésű ellenzéki frakció szerzett meg. Tavaly márciusban azonban elvesztették a többséget, miután a párbeszédes Zaják Rita elhagyta az ellenzéki tömörülést. (Népszava)