h i r d e t é s

A kormány benyújtotta az Országgyűlésnek az új kata törvényt

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam
a- a+

A kormány benyújtotta az Országgyűlésnek az új kata törvényt

2022. július 11. - 13:51

Ha az Országgyűlés elfogadja, nyár végén életbe is léphet.

A Pénzügyminisztérium közleménye szerint továbbra is alacsony összegű, kevés adminisztrációval járó, egyszerű adózási formát kínál a legkisebb vállalkozásoknak.

Jelenleg 50 ezer forint adót kell fizetnie a főállású katásoknak és 25 ezret a másodállásúaknak. Ez utóbbi lehetőség megszűnik, mindenkinek havi 50 ezer forint lesz a fizetendő adó.

Az új szabályozás szerint a mostaninál magasabb összegig, 18 millió forint bevételig választható ez az adózási forma, de csak akkor, ha a vállalkozó a lakosság részére nyújt saját szolgáltatást vagy értékesít terméket.

Vagyis csak magánszemélyektől származhat a katás bevétele. Az új katásoknak így csak magánszemélyektől származhat bevétele, kivételt képeznek a taxis személyszállítást végzők, akiknél a kizárólag lakossági értékesítés a szolgáltatás jellegéből fakadóan a gyakorlatban megvalósíthatatlan lenne.

Amennyiben az Országgyűlés megszavazza, az új kata szabályai 2022. szeptember 1-én lépnek hatályba. Ez esetben a választásról szóló nyilatkozatokat legkésőbb szeptember 25-ig kell benyújtani az adóhivatalhoz. Azok, akik nem kívánnak élni az új kata lehetőségével, választhatják az átalányadóra váltást is, amely 2021. január 1-je óta az egyik legkedvezőbb adózási mód. Ezeknek a vállalkozóknak több idejük lesz az átállásra, ők 2022. október 31-ig jelenthetik be az átalányadó választását.

A Pénzügyminisztérium közleménye szerintaz új szabályozásra azért van szükség, mert a beérkező adatok és a kamarai visszajelzések alapján egyes munkaadók katás jogviszonyba kényszerítették munkavállalóikat, ezzel az államkasszát, a munkavállalókat és a tisztességes adózókat is megkárosították. (Infostart)