h i r d e t é s

A litván pénzügyminiszter szerint Magyarország erkölcstelen

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam
a- a+

A litván pénzügyminiszter szerint Magyarország erkölcstelen

2022. december 08. - 06:43

Gintare Skaiste szerint hazánk föltartja az uniós megállapodást, hogy pénzekhez jusson. 

Gintare Skaiste , litván pénzügyminiszter - Forrás: Kas vyksta Kaune

„Erkölcstelen" Magyarország részéről, hogy az Ukrajna 2023-as finanszírozásáról szóló uniós megállapodást feltartja, hogy jóváhagyást szerezzen Budapest gazdaságélénkítési tervéhez és milliárdokat az uniós költségvetésből – mondta Gintare Skaiste litván pénzügyminiszter hétfőn a Reuters hírügynökségnek. (Ezek szerint azt viszont nem tarja erkölcstelennek, hogy az unió hazánkat zsarolja a Magyarországnak járó pénzekkel.)

Magyarország blokkolja azt az uniós tervet, írják, hogy jövőre 18 milliárd euró pénzügyi segítséget nyújtsanak a háború sújtotta Ukrajnának az uniós költségvetésen keresztül, ami rendszeres és kiszámítható kifizetéseket tenne lehetővé, és a kijevi kormányzatnak lehetővé tenné az előre tervezést. Az uniós diplomaták és tisztviselők szerint egy másik dolog, amit Magyarország nem szeretne, hogy az uniós pénzügyminiszterek a Bizottság által a múlt héten javasolt 7,5 milliárdnál kisebb összegű uniós forrást fagyasszanak be Magyarország számára.

Emlékeztettek: a Bizottság azért javasolta a minisztereknek a pénz befagyasztását, mert attól tart, hogy azt a magyarországi jogállamisági és magas szintű korrupciós problémák miatt rosszul költenék el. „Az egyik kérdés az RRP-terv és a reformokra szánt pénz, de egy

másik kérdés a szenvedő, háborúban álló Ukrajna megsegítése, ahol emberek halnak meg. Egyszerűen erkölcstelen mindent egy szintre helyezni

– mondta Skaiste.

Lehet, hogy a miniszterek jövő hétre halasztják a szavazást mindezekről a kérdésekről, és felkérik a Bizottságot, hogy adjon gyors áttekintést a Magyarország által a jogállamisággal és a korrupcióval kapcsolatos uniós aggályok orvoslására tett legújabb intézkedésekről – írják. Hangsúlyozták: ha a felülvizsgálat azt mutatja, hogy Magyarország nagy előrelépést tett, a miniszterek hajlamosak lehetnek csökkenteni az uniós költségvetésből a Bizottság által befagyasztani kívánt összeget, ami győzelmet jelentene Budapest számára. Skaiste elmondta: ha Magyarország továbbra is az uniós költségvetésen keresztül blokkolja az Ukrajnának szánt finanszírozást, akkor a többi uniós kormány beleegyezhetne, hogy más módon adja a pénzt Ukrajnának, ahogyan azt idén is tette. (mandiner.hu)