h i r d e t é s

A volt román elnököt megfosztották az állampolgárságától

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam
a- a+

A volt román elnököt megfosztották az állampolgárságától

2017. január 04. - 08:55
0 komment

Traian Basescu szépen elbúcsúzhat moldáv állampolgárságától.

Traian Basescu búcsút int moldáv állampolgárságának. - Fotó: AFP

Igor Dodon, a pár héttel ezelőtt beiktatott új moldáviai elnök egyből betartotta egyik korábbi ígéretét: megfosztotta Traian Basescut és feleségét moldáv állampolgárságtól. Az elnök kedden hivatalosan bejelentette, hogy a román politikus és neje mostantól már nem honfitársai. Dodont az dühítette fel leginkább, hogy Basescu több beszédében is kifejtette, hogy a legjobban akkor járnának, ha a két ország egyesülne.

Bukarest főszerepet akar játszani abban, hogy a kelet-európai állam orientációja visszavonhatatlan legyen. Még a választási kampány alatt a volt román elnök november 3-án feleségével együtt Kisinyovban letette a moldovai állampolgársági esküt. Ezzel a Dodon ellenjelöltjének, a Moldova Bukaresthez és az Európai Unióhoz való közeledését szorgalmazó Maria Sandu választási esélyeit próbálta növelni.

Basescu elnökként képtelen volt elismerni Moldávia létezését és a moldávok függetlenségét"

– mondta Igor Dodon.


Fotó: AFP

A novemberi választásokkor a nyíltan az oroszokkal rokonszenvező Igor Dodon szerezte meg a legtöbb voksot, legyőzve az EU-párti Maia Sandut.

Basescu korábban azzal a kampányszlogennel haknizta végig a romén médiát mikor megkapta az új állampolgárságát, hogy egy álma vált valóra. (Politico) / 888.hu