h i r d e t é s

Az időjárás biztos nem fogja széppé tenni ezt a napot

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam
a- a+

Az időjárás biztos nem fogja széppé tenni ezt a napot

2022. december 09. - 05:31

Pénteken egy ciklon hatására sokfelé kell esőre számítani, nagyon kellemetlen idő lesz.

Egy mediterrán ciklon előoldalán meleg légtömeg áramlik térségünkbe élénk, erős déli-délkeleti széllel, sokfelé kiadós esővel, záporokkal. Az északi tájakon kezdetben vegyes halmazállapotú csapadék, havas eső, hó hullhat, néhol ónos eső nem kizárt.
Hajnalban -3, +5, a délutáni órákban 2-11 fokot mérhetünk, délkeleten lesz legenyhébb az idő.

Szombaton a borult égből kezdetben délen, délkeleten, délutántól dél felől egyre többfelé várható eső, amit este nyugaton az Alpokalján már havas eső, havazás válthat fel. Az északias szél a Dunántúlon több helyen megélénkül, estétől megerősödik. Hajnalban 0-10, napközben 3-12 fok között alakul a hőmérséklet, ismét délkeleten lesz enyhébb az idő.

Döntően eső, de vasárnap nyugat, északnyugat felől egyre inkább havas esőre, hóra vált a halmazállapot, ezzel párhuzamosan pedig a szél is feltámad.

Vasárnap nyugat felől az esőt egyre többfelé válthatja fel havas eső, havazás, a legnagyobb valószínűséggel a nyugati, északnyugati, északi megyékben. Az északnyugati szél a Dunántúlon sokfelé viharossá fokozódik, a Bakonyban hófúvás sem kizárt. Hajnalban -1, +9 fok várható, délkeleten enyébb lesz a reggel, mint a délután. A ciklon hátoldalán viszont erős lehűlés jön, a csúcshőmérséklet -1 és +5 fok között alakul.

Orvosmeteorológia

Melegfronti hatással kell számolni, fejfájás, migrén, álmatlanság, nappal fáradtság, tompaság jelentkezhet, lassabb lehet a reakcióidő.
Reggel a hideg, helyenként fagyos időben felerősödhetnek a kopásos eredetű ízületi panaszok.
A borult, esős időben lehangoltság, levertség, rossz közérzet alakulhat ki.
Nagy lesz a megfázásveszély, ezért ajánlott a meleg, réteges öltözet.
Immunrendszerünk erősítése érdekében fogyasszunk gyümölcsöket, zöldségeket, valamint ügyeljünk a megfelelő folyadékbevitelre!

idokep.hu / idojaras.hu / met.hu

Időjárással kapcsolatos képeiket és videóikat kérjük, küldjék el az [email protected] címre! Cikkeinkben, galériáinkban bemutatjuk őket.