h i r d e t é s

Az iskolák fűtésén spórolna a Belügyminisztérium

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam
a- a+

Az iskolák fűtésén spórolna a Belügyminisztérium

2022. július 28. - 14:46

A Belügyminisztérium utasítja az oktatási intézményeket, hogy haladéktalanul mérjék fel gázról a fatüzelésre történő átállás mihamarabbi lehetőségét kályhák beszerzésével – olvasható abban a levélben, amelyet a tankerületek kaptak, a levelet sikerült megszereznie a Klubrádiónak.

A PSZ alelnöke, Totyik Tamás elképedt az ötleten. Az átalakítás értelmetlen, és nagyon költséges, mert a fa ugyanolyan drága lesz, mint a gáz. Szerinte így visszatérünk a kincskereső kisködmön világába, ahol majd a gyerekeknek kell fát hordaniuk az iskolába. A PSZ tagjaiban felmerült a gyanú, hogy a Belügyminisztérium azért tarthatta még vissza eddig a tanév rendjének kiadását, mert a téli időszakra szénszünetet terveznek.

A fával való tüzelésre való átállás nem csak visszalépés is a gáztüzeléshez képest, de olyan költséggel jár, amire nincs a tankerületnek forrása - mondta Holoda Attila, energetikai szakértő. A tűzifa már most hiánycikknek számít. A fatüzelés alkalmazásával az ökológiai lábnyom is nagyobb lesz, hangsúlyozta Holoda.

Miért az iskolákon akar a kormány spórolni először, illetve ha ekkora a gázhiány, miért adott el Magyarország Szerbiának 500 millió köbméter gázt? Többek között ezeket kérdezte Hadházy Ákos, független országgyűlési képviselő. Az Orbán kormány az elmúlt tizenkét évben semmit nem tett az ország orosz gázfüggősége ellen, ami hazaárulás, tette hozzá Hadházy. A levelet a független országgyűlési képviselő közösségi oldalán is posztolta. (Klubrádió)