h i r d e t é s

Az Orbán-kormány kiáll az orosz kémbank vezetője mellett és ellenállást hirdetett

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam
a- a+

Az Orbán-kormány kiáll az orosz kémbank vezetője mellett és ellenállást hirdetett

2023. április 13. - 06:00

A kabinet szerint az amerikai nagykövetség „háborúpárti kampányt” indított.

Forrás: Orbán Viktor Facebook oldala

„Az amerikai diplomácia nem tett le arról, hogy Magyarországot belepréselje a háborúpárti álláspontba, de nincs az a szövetségesi, diplomáciai, akár baráti nyomás, aminek Magyarország ne állna ellen” – írta Facebook-oldalán a magyar kormány az amerikai nagykövet sajtótájékoztatója után.

David Pressman amerikai nagykövet korábban azt közölte, hogy több mint 50 intézményre és személyre vetett ki szankciókat az Egyesült Államok, közöttük található a budapesti székhelyű orosz Nemzetközi Beruházási Bank három fő tisztviselője is. A három vezető közül az egyik magyar állampolgár.

A három szankciókkal sújtott személy az orosz „kémbankként” ismertté vált pénzintézet vezetői közül:

  • Nyikolaj Koszov, a Nemzetközi Beruházási Bank elnöke,
  • Laszlóczki Imre alelnök
  • és Georgij Potapov az intézmény kormányzótanácsának elnökhelyettese.

Magyarország és az Egyesült Államok közötti viszony egyre feszültebb azóta, hogy a Magyar Nemzet korábbi tudósítása szerint Orbán Viktor a legfőbb problémák között említette az USA-t.

Meg kell védeni Magyarország függetlenségét, ami azt jelenti, hogy meg kell védeni a békepárti álláspontot a Biden-adminisztrációval és Brüsszellel szemben

– fogalmazott.

A nagykövetség azóta plakátkampányt is indított „ruszkik haza” felirattal, David Pressman pedig azt tette szóvá, hogy ellene indított a magyar kormány lejárató kampányt. (rtl.hu)