h i r d e t é s

Elképesztő videó a hírhedt Monticello-gátról

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam
a- a+

Elképesztő videó a hírhedt Monticello-gátról

2023. március 13. - 14:09

A Monticello-gát 1953 és 1957 között épült Kaliforniában, hogy a Berryessa-tó felduzzasztott vizével kiszolgálhassa Központi-völgyben termelő gazdákat. 

Forrás: wikipedia

A gát legnagyobb látványossága a híres-hírhedt víznyelő, ami alacsony vízállásnál úgy néz ki, mint egy gigantikus, 22 méteres átmérőjű kútkáva, amikor azonban túlcsordul a tó vize, előlép egy horrorfilm főszereplőjévé. 

A helyiek által csak Glory Hole-nak becézett látványosság akkor kezdi el magába szívni a vizet, amikor a vízszint eléri a 130 méteres tengerszint feletti magasságot. Ilyenkor másodpercenként 1370 köbméternyi víz zúdul át a káva alatt található 77 méteres betonbarlangon keresztül a cső másik végén található tározóba.


Forrás: Daily Democrat

Utoljára ez 2019 februárjának végén történt meg, azóta a tó vízszintje nem érte el ezt az óriási túlfolyót, ami a szárazabb napokban egészen békésen néz ki.


Forrás: Vacaville Reporter

Amikor a víz elkezd átbukni az építmény káváján, a látvány szinte hipnotikus, így nem is csoda, hogy ilyenkor a környék megtelik bámészkodókkal. A víznyelő környékén természetesen szigorúan tilos az úszás, ennek ellenére 1997-ben egy Emily Schwalek nevű nő itt lelte halálát, amikor a működő túlfolyó beszippantotta.

Szerencsétlen nő a beszámolók szerint húsz percig kapaszkodott a kávába, míg a segítségre várt, ám végül nem bírta tovább tartani magát, a lezúduló víz magával ragadta, és már csak az élettelen testét köpte ki magából a roppant betoncső a másik oldalon.

Ennek tudatában még hátborzongatóbb ez a látvány:


Forrás: Flickr

Nem csoda, ha furdalja az embert a kíváncsiság, mégis hogyan nézhet ki ennek a hatalmas túlfolyónak a belseje, erre pedig a választ két éve adta meg egy YouTuber, aki beküldött egy drónt a Glory Hole mélyére.

Bár a 93 méter magas gát sem egy utolsó látvány, az emberek mégis inkább a víznyelőre kíváncsiak, főleg nagyobb esőzések idején, amikor működésbe lép ez a nagyon egyszerű, mégis hatékony konstrukció. (Player.hu)