h i r d e t é s

Fogalmi túlélőkészlet kezdő online vállalkozóknak

Olvasási idő
4perc
Eddig olvastam
a- a+

Fogalmi túlélőkészlet kezdő online vállalkozóknak

2022. június 10. - 08:13

Saját időbeosztás, az elképzeléseink, ötleteink megvalósítása, „a magam ura vagyok” érzés felbecsülhetetlensége. Az előbbi csak néhány kulcsszó – jó esetben – a vállalkozók munkaszervezésével kapcsolatban. Ma talán egyre népszerűbbek a kis- és középvállalkozások, nem meglepő módon. Sok előnnyel bírnak egy alkalmazotti státusszal szemben, de természetesen nagyobb felelősség is terhel egy vállalkozót. Hogyan kerül a képbe az online tér? Nem elég egy jó ötlet, kompetens munkatársak, a megfelelő ügyfélkör? 

Online jelenlét nélkül ma már nincs prosperáló vállalkozás

Közhely, hogy ma már szinte mindent az interneten intézünk: tanulás, vásárlás, ügyintézés, kommunikáció stb. Könnyen belátható, hogy csak olyan vállalkozás lehet sikeres, ami megtalálható az online térben, lehetőleg minél több és különböző platformon. Akkor nem is lehet sikeres egy olyan vállalkozás, amit nem találunk meg az interneten? Természetesen lehet, de nem igazán jellemző és elég szűk rétegre vonatkozik. Esetleg egy-egy speciálisabb területen tevékenykedő vállalkozónak elég lehet, ha az induláskor valakihez társulva, itt-ott megjelennek róla kisebb híradások, saját honlap vagy Facebook-oldal nélkül. Például kis példányszámban készülő, egyedi könyvek esetében, vagy valamilyen kézműves termék árulásakor. Az viszont kétségtelen, hogy ez nem segíti elő a szélesebb ügyfélkörrel való kapcsolatteremtést, tehát előbb-utóbb mindenkinek a saját lábára kell állnia online is. De nézzük is, mik azok a felületek, ahol egy vállalkozásnak jelen kell lennie ahhoz, hogy sikeres legyen.

A legfontosabb online marketing csatornák

A saját weboldal készítése mindennek az alapja, az első lépések egyike. A homepage angol kifejezés jól tükrözi azt a funkcióját a főoldalnak, hogy mintegy otthonául, bázisául szolgál a vállalkozás számára az online térben. A többi marketing csatornán azon dolgozunk, hogy lehetőleg minél több embert irányítsunk a honlapunkra, elérve a termékeink vagy szolgáltatásaink mind szélesebb körű ismertségét, eladását. Az arculatkialakítás fontos része, a vállalkozásunkról kialakított képet nagyban befolyásolja az, hogy milyen színekkel, betűtípussal, tartalommal, ezek összehangolásával operál a honapunk. Mindenképpen érdemes szakember segítségét kérni ehhez!

Ha megvan a weboldalunk, akkor a következő lépés, hogy ez láthatóvá is váljon a Google-ben. Ehhez több minden a segítségünkre lehet. Az első és talán a legegyszerűbb a Google Ads, azaz a Google-hirdetések. Ezek hamar hoznak eredményt, ám hatásuk csak addig tart, amíg fizetünk. Ha rákeresünk valamilyen kulcsszóra a Google-ban, akkor ezeket látjuk listázva az oldal tetején. Lényeges tehát azon kulcsszavak feltérképezése, melyek a vállalkozásunkhoz kapcsolódnak.  A Google Ads hirdetések kezelését mindenképp bízzuk szakemberre, másként csak kidobjuk a pénzünket az ablakon.

Vitathatatlan, hogy ha online jelenlétről beszélünk, akkor a Facebook megkerülhetetlen felület. A vállalkozásunk számára mindenképpen készítsünk Facebook-oldalt, mert rengeteg emberhez juthatunk el általa. Eseményeket, tartalmakat oszthatunk meg, hírt adhatunk az újdonságokról, kedvezményekről. Kiváló terep lehet az ügyfélkörrel történő kapcsolattartáshoz. Írhatnak nekünk üzenetet, amire rögtön válaszolhatunk is, megkönnyítve ezzel a vásárlók, érdeklődők információhoz jutását. A like-ok és megosztások számából láthatjuk, mely termékeink, szolgáltatásaink népszerűek, ám egy-egy like vagy megosztás még nem jelent vásárlást, annak generálása további teendőket igényel.

Mindezek mellett a Facebook-hirdetések is hasznunkra lehetnek, ezek segítségével még célzottabban érhetjük el a vállalkozásunk számára releváns korcsoportokat. A Google Adshoz hasonlóan itt is érdemes szakember közreműködését igénybe venni, mert egy-egy kiemelt (fizetett) bejegyzés még nem fog hatalmas eredményeket produkálni. A jól felépített marketingkampányok itt is alapvetőek.

Végső, de nem utolsó sorban a SEO elengedhetetlen szerepéről is szót kell ejtenünk. Az előbbiekben tárgyalt honlap, Facebook-oldal, időnkénti Google-hirdetések nem elegendőek, ha hosszú távon arra törekszünk, hogy a Google a mi honlapunkat kínálja fel elsők között az adott kulcsszavakra keresőknek. A SEO (Search Engine Optimization) célja tehát minél több felhasználót irányítani a honlapunkra. A Google Ads hirdetésekkel ellentétben ehhez nem feltétlenül szükséges a folyamatos pénzbefektetés. Három területe van: technikai SEO, On-page SEO, Off-page SEO. Ezek beállításai szakembert vagy alapos utánajárást, tanulást kívánnak meg.

Az On-page SEO röviden a honlap kinézetének és tartalmának optimalizálását jelenti, valamint a kulcsszavak feltérképezését. Az Off-page SEO fő eleme a linképítés. A technikai SEO pedig az a háttér, ami ahhoz kell, hogy a Google megtalálja a weboldalunkat.

Hogyan tehetsz szert használható online marketing tudásra?

Az interneten számos honlapot, anyagot találhatunk, ami az online marketing világába próbál bevezetni. Mindig legyünk kritikusak és körültekintőek ezekkel. Bizonyosodjunk meg arról, hogy szakmailag magas szintű és megbízható információval van-e dolgunk. Népszerűek lettek mostanában a különböző webinarok, melyek sorozatban nézhető videóanyagokat tartalmaznak és végigvezetnek bennünket például a Facebook-hirdetések optimális beállításain vagy egyéb marketing tevékenységen. Ezeknél előny, hogy működés közben láthatjuk is a folyamatokat, nem csak képek és szöveg a szemléltetés. Online SEO tanfolyamokkal is találkozhatunk, ahol elsajátíthatjuk az alapokat.