h i r d e t é s

Irányított kérdésekre válaszolni, ez volna a demokrácia?

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam
a- a+

Irányított kérdésekre válaszolni, ez volna a demokrácia?

2020. június 08. - 18:17

Mráz Ágoston Sámuel a kormány legújabb nemzeti konzultációját méltatta az "egyesen".

Mráz Ágoston Sámuel - Forrás: fuhu.hu

Mindazok, akik részt vesznek a nemzeti konzultációban, érezhetik a demokráciát a mindennapokban - mondta a Nézőpont Intézet igazgatója hétfőn az M1 aktuális csatorna műsorában.

Mráz Ágoston Sámuel hozzátette: diktatúrában, szocializmusban nem volt erre példa, sokszor érezték a választók, hogy ki vannak zárva a döntéshozatalból.

Számos olyan kérdés kapcsán mondhatja el, aki részt vesz a konzultációban, hogy ez nem a feje fölött született döntés, hanem vele egyetértésben, az ő közreműködésével - mondta.

Mráz Ágoston Sámuel emlékeztetett: a nemzeti konzultáció 2010-től vált a kormányzás technikai eszközévé, ami arról szól, hogy a választáson megszerzett általános felhatalmazást konkretizálni tudja a kormányzat, és a választópolgároknak egy-egy konkrét témában, szakpolitikában beleszólása legyen, ne csak négyévente nyilvánítsanak véleményt.

Témától függően 1-2 millió aláírás érkezik be egy nemzeti konzultációban - mondta, rámutatva arra, hogy ennyi támogató egy országgyűlési választáson már a kényelmes győzelemhez is elég. A visszaküldött levelek túlnyomó része a kormánnyal azonos nézőpontot mutat - jegyezte meg Mráz Ágoston Sámuel.

Szólt arról is, hogy a migráció ügyével kapcsolatban indított nemzeti konzultáció volt a legnépszerűbb, mert akkor közvetlen volt a fenyegetés. (MTI)