h i r d e t é s

Jogászkodás: két rendelettel írna az Orbán-kormány 608 darab másik kormányrendeletet

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam
a- a+

Jogászkodás: két rendelettel írna az Orbán-kormány 608 darab másik kormányrendeletet

2022. december 07. - 06:21

Két rekordhosszúságú – egy 105 és egy 94 oldalas – kormányrendelettel írná át a kabinet hatszáznál több másik saját rendeletét a legkülönbözőbb területeken: az állattenyésztéstől a babaváró támogatáson át a diplomáciai védelemig. - írja a hvg.hu

Egy kormányülés - Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher

Talán soha ilyen hosszú kormányrendeleteket nem fogadtak még el, mint amelyekre most készül az kabinet. A kormány honlapjára kedden felkerült egyik tervezet 105 oldalas, és a tartalma is egyedi. A kormány ugyanis ezzel az egy rendelettel egy füst alatt másik 320 hatályos kormányrendeletet tervez módosítani. Az ok pedig az Alaptörvény legutóbbi, tizenegyedik módosítása.

A júliusban elfogadott Alaptörvény-módosítás rendelkezett arról, hogy ezentúl vármegyéknek hívják majd a megyéket. A névváltoztatás január elsejétől hatályos, így a kormány meglehetősen az utolsó pillanatra hagyta azt a technikai módosítást, hogy hatályos rendeleteit ehhez igazítsa, vagyis átnevezze a kapcsolódó döntésekben, előírásokban a megyéket vármegyékre.

Ez történik meg ugyanis a kormányrendelettel, amely egy terjedelmes felsorolás: 320 különböző kormányrendeletet érint és nevesít egyenként. Ezek számos területet, államigazgatási feladatot érintenek a lakcímnyilvántartástól és a bányászati jogoktól a babaváró támogatásokon és az érettségi vizsgaszabályzaton át a hulladékgazdálkodásig és a polgári légi közlekedésig.

Egy másik – az előírt, de ebben az esetben feleslegesnek tűnő társadalmi egyeztetésre bocsátás miatt a kormány honlapjára szintén feltöltött – kormányrendelet-tervezet hasonló okokból további 288 kormányrendelet szintén technikai jellegű módosítását tartalmazza, és alig rövidebb a másik tervezetnél, mivel ez 94 oldalon át sorolja a változtatásokat.

Utóbbi esetben a változtatások közt nemcsak a megye-vármegye kifejezések cseréjét előíró rendelkezés van, hanem olyanok is, amelyek az adott rendeletben a „kormánymegbízott” szövegrész helyébe a „főispán” szöveget írják elő. Erre nem az alaptörvény-módosítás miatt van szükség, ezt egy másik, a 2023-as költségvetéshez kapcsolódó, szintén nyári törvénymódosítás írja elő. (hvg.hu)