h i r d e t é s

Lélegzetelállító mutatvány Budapesten

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam
a- a+

Lélegzetelállító mutatvány Budapesten

2023. április 16. - 16:59

Drótkötélen egyensúlyozva kel át a Duna felett ifjabb Simet László artistaművész.

Forrás: MTI/Balogh Zoltán

A Duna-parton, a Nemzeti Színháznál felvonták a rendezvény zászlaját. Az ünnepségen a rendezvénysorozat művészeti vezetője, a teátrum vezérigazgatója elmondta: négyéves előkésztő munka eredményeként kezdődhet most meg a 10. Nemzetközi Színházi Olimpia.

"Álmom és sokunk álma valósul meg mostantól" - hangoztatta Vidnyánszky Attila.

Beszédében köszönetét fejezte ki mindenkinek, akik az esemény létrejöttét segítették: a színházi olimpia szervezőbizottságának a szervezés jogának elnyeréséért, a kormánynak a támogatásért és személyesen a miniszterelnöknek a segítségért. Elmondása szerint partnerként több mint 100 intézmény valósítja meg együtt ezt az álmot.

Kiemelte: céljuk az volt, hogy

az esemény ne csak egy szűk színházi elit ünnepe legyen.

A nyitórendezvény estig tartó programjában közreműködtek a Pénzügyőr Zenekar, Berecz András, a kaposvári Rippl-Rónai Művészeti intézet hallgatói, a Martonvásári Szent László Huszár Egyesület és a Fehérvári Huszárok. Az eseményen fellépett az SZFE zenekara, Dánielfy és Földes László Hobo. Utcaszínházi produkciók láthatók, a Déryné Társulat tagjai pedig a Karzat Színház interaktív óriás társasával várták az érdeklődőket.


Forrás: MTI/Balogh Zoltán

Az esti megnyitón Vidnyánszky Attila mellett beszédet mond Theodórosz Terzopulosz, a Színházi Olimpia Nemzetközi Bizottságának alapító elnöke. Fellépett Szarka Tamás és zenekara, a Magyar Nemzeti Táncegyüttes, a Bagossy Brothers Company és a Hiperkarma.

A Fővárosi Nagycirkusz Belgrád rakpartról induló Átmentem című eseményén Ifjabb Simet László artistaművész kötélen egyensúlyozva kelt át a Duna felett. Az esemény a Danubia Zenekar programjával kezdődött meg.


Forrás: MTI/Balogh Zoltán

A 10. Nemzetközi Színházi Olimpián 58 ország 400 társulata 750 produkcióval és 7500 fellépővel várja az érdeklődőket. A programok július 1-jéig országszerte csaknem 100 helyszínen valósulnak meg.

A különleges előadások, színházi, tánc-, báb-, gyermek- és ifjúsági fesztiválok, amatőr- és diákszínjátszó találkozók, kiállítások és szakmai programok szerte az országban zajlanak. Láthatók lesznek előadások Olaszországból, Németországból, Svájcból és Angliából, műsorra tűzik dél-afrikai köztársasági, kínai, japán és mexikói társulatok produkcióit is.

A színházi olimpiához több mint 20 fesztivál csatlakozott,

közöttük az idén jubiláló VéNégy Fesztivál, a Győri Nemzeti Színház Duna Fesztiválja, a Karinthy Színház Mesemondó Fesztiválja és a IX. Madách Nemzetközi Színházi Találkozó (MITEM) a Nemzeti Színház szervezésében, amely az olimpia központi eseménye. (MTI)/InfostartIfjabb Simet László artistaművész, miután drótkötélen egyensúlyozva átkelt a Duna felett a cirkusz világnapja alkalmából Budapesten 2023. április 15-én. A Fővárosi Nagycirkusz Átmentem című eseményét a 10. Nemzetközi Színházi Olimpia nyitórendezvényéhez kapcsolódóan rendezték. - Forrás: MTI/Balogh Zoltán