h i r d e t é s

Magyar írók és költők konferenciája Szigetváron

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam
a- a+

Magyar írók és költők konferenciája Szigetváron

2016. július 08. - 12:59
0 komment

Több mint húsz író, költő vesz részt azon a konferencián, amelyet az Írószövetség és a "Zrínyi Miklós – Szigetvár 1566" Emlékév Emlékbizottsága közösen szervez az emlékezés városában, Szigetváron, 2016. július 9–10-én.

Forrás: szallas.hu

Emlékező együttlétre és közös gondolkodásra hívott meg írókat, költőket a történelmi városba a "Zrínyi Miklós – Szigetvár 1566" Emlékév kapcsán Dr. Hóvári János, az Emlékbizottság elnöke, a Magyar Alkotóművészeti Közhasznú Nonprofit Kft. főigazgatója és Szentmártoni János, a Magyar Írószövetség elnöke. A költő Zrínyi Miklós szellemi örökösei, magyar írók, költők fognak arról együtt gondolkodni, hogy mit jelent a 21. század alkotóinak Zrínyi Miklós, a hősiesség, a bajtársiasság, a hősi önfeláldozás, a közösséghez való tartozás, a rájuk hagyományozott örökség. A meghívottak között zenetörténész, irodalomtörténészek és történészek is szerepelnek, így több irányból és szemlélettel járják körbe majd a központi témákat az alkotók. A konferencia során elhangzó előadások és gondolatok esszenciáját a Magyar Napló folyóirat fogja közzétenni a szeptemberi számában.

Nem első alkalommal fordítanak figyelmet az írók közösségére az Emlékév keretein belül, hiszen a "Zrínyi Miklós – Szigetvár 1566" Emlékbizottság a Magyar Naplóval közösen szépirodalmi pályázatot hirdetett meg. A kiírásra olyan verseket vagy novellákat vártak, amelyek Szigetvár védőjének, Zrínyi Miklósnak állítanak emléket. "Az egykori hősiesség felmutatására szükség volt a múltban, szükség van a jelenben, de szükség lesz a jövőben is" – mondta el Dr. Hóvári János a konferencia és a pályázat céljáról, miszerint az segíti Zrínyi Miklós és bajtársai emlékének megőrzését.

A konferencia résztvevői: Berta Zsolt, Bíró Gergely, Deák Sárosi László, Diószegi Szabó Pál, Ircsik Vilmos, Jánosi Zoltán, Király Farkas, Kovács István, Mirtse Zsuzsa, Miklóssy Endre, Mórocz Gábor, Móser Zoltán, Nemes Attila, Novák Zsüliet, Réger Ádám, Rosonczy Ildikó, Simon Adrienn, Urbán Péter, Vári Fábián László, Windhager Ákos, Zsille Gábor.