h i r d e t é s

Már idén megdőlhet a globális átlaghőmérséklet rekordja

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam
a- a+

Már idén megdőlhet a globális átlaghőmérséklet rekordja

2021. május 27. - 17:46

A melegedés a jég nagyobb mértékű olvadását, magasabb tengerszintet, több hőhullámot és szélsőséges időjárási eseményt eredményez, ami veszélyezteti az élelmiszerbiztonságot, az egészséget, a környezetet és a fenntartható fejlődést.

A kép illusztráció! - Forrás: pixabay.com

Még idén vagy a következő négy év egyikében megdőlhet a globális átlaghőmérséklet rekordja a Meteorológiai Világszervezet (WMO) szerint. Ennek valószínűsége 90 százalék – figyelmeztet az ENSZ-szervezet a brit meteorológiai szolgálat (Met Office) elemzésére hivatkozva.

Az eddigi rekordot 2016-ban mérték, akkoriban a felszíni globális átlaghőmérséklet 1,2 Celsius-fokkal volt az 1850-1900 közötti időszak átlaga felett. A 2019-es és 2020-as évek közel azonos értéket mutattak, a 2011 és 2020 között eltelt 10 év a legmelegebb valaha mért évtized volt.

A szakértők szerint lehetséges, hogy a 2021 és 2025 közötti évek egyikében a hőmérsékleti értékek 1,5 Celsius-fokkal az iparosodás előtti szint fölé emelkednek. Ennek valószínűsége jelenleg 40 százalék, de folyamatosan emelkedik.

Ez nem pusztán statisztika. A magasabb hőmérsékletek a jég nagyobb mértékű olvadását, magasabb tengerszintet, több hőhullámot és egyéb szélsőséges időjárási eseményt jelentenek, aminek súlyos következményei lehetnek az élelmiszerbiztonságra, az egészségre, a környezetre és a fenntartható fejlődésre” – mondta Petteri Taalas, a WMO főtitkára.

Taalas felszólított minden országot a klímakárosító üvegházhatású gázoknak a tervezettnél gyorsabb csökkentésére.

A WMO új előrejelzése szerint 2021 Észak-Amerika délnyugati részén szárazabb lesz, mint az 1981 és 2010 közötti átlag, ezzel szemben Ausztrália és a Szaharától délre lévő afrikai Száhel-régió nedvesebb lesz.

A 2021 és 2025 közötti periódus - Óceánia és az Atlanti-óceán északi részének egyes területei kivételével - minden régióban melegebb lesz, mint az 1981-2010 közötti átlag. Az Atlanti-óceánban pedig nagy valószínűséggel gyakoribbak lesznek a trópusi viharok. (MTI) / nepszava.hu