h i r d e t é s

Még a háború kitörése után is beszállított az orosz hadsereget ellátó cégnek egy magyar vállalkozás

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam
a- a+

Még a háború kitörése után is beszállított az orosz hadsereget ellátó cégnek egy magyar vállalkozás

2023. június 01. - 18:27

Gázpalackot szállítottak a felfújható tankokat gyártó Ruszbalnak.

Az Alumíniumárugyár Zrt. budapesti központja - Forrás: Szabad Európa

Bár a budapesti társaság bevallása szerint jelenleg nem állnak gazdasági kapcsolatban az orosz céggel, a magyar Alumíniumárugyár Zrt. még tavaly nyáron is szállított gázpalackot az orosz hadseregnek harci eszközöket gyártó és szállító moszkvai Ruszbalnak – írja a Szabad Európa.

Összesen 25 olyan európai vállalkozás szerepel a The Insider oknyomozó portál listáján, amelyek az Ukrajna elleni háború kirobbanása után üzleti kapcsolatban maradtak az orosz hadseregnek beszállító cégekkel. A Budapesten bejegyzett Alumíniumárugyár Zrt. is ilyen.

A magyar vállalkozás a Ruszbal nevű cég egyik szerződéses partnere, amely felfújható tankot gyárt az orosz fegyveres erők számára. 

A Szabad Európa által látott dokumentumok alapján a magyar cég az utóbbi időszakban évente egyszer, utoljára hónapokkal a háború kitörése után, 2022 júniusában szállított gázpalackot a Ruszbalnak. A lap emlékeztetett, az ilyen tartályok orosz exportjára is vonatkozó uniós szankció 2022. július 10-én lépett érvénybe, így a júniusi szállítással az Alumíniumárugyár még épp nem sértett szankciót.

A Szabad Európa kérdéseire az Alumíniumárugyár Zrt. úgy reagált: „Társaságunk nem áll gazdasági kapcsolatban a nevezett céggel, nem szállít nekik. Társaságunk eleget tesz az EU Oroszországgal szembeni szankciói betartására vonatkozó kötelezettségének.” (magyarnarancs.hu)