h i r d e t é s

Megérkeztek az első gázszámlák

Olvasási idő
4perc
Eddig olvastam
a- a+

Megérkeztek az első gázszámlák

2022. szeptember 19. - 11:36

Van, akinek ötször annyit kell fizetnie, mint múlt hónapban

 

A Heti Napló stábja járt olyan családnál, ahol ötször annyit kellett fizetni a gázért, mint múlt hónapban. Tényleg ilyen brutális a drágulás, vagy csak adminisztrációs hiba történt?

A kápolnásnyéki Nagy családhoz már korábban megérkezett az első megemelt összegű gázszámla. Hajni már túl van az első sokkon, amikor meglátta a csekken szereplő összeget, nem hitt a szemének. Nyáron csak főzéshez használják a gázt, a cirkót csak télen szokták bekapcsolni. Éppen ezért nem értik, hogy augusztusban miért számolt nekik ekkora összeget az MVM.

„Lehetetlen, mert én 50 köbmétert szoktam minden hónapban bediktálni, és az 50 köbméter általában 8-10 ezer forint között szokott lenni, mondom most is biztos lesz annyi. Nézem a telefont: ez 40 ezer forint” – emlékezett vissza a Heti Napló stábjának Nagy Jánosné. Az anyuka tudja, hogy másnak még ennél is többet kell fizetnie, de nekik az ötszörös áremelkedés is komoly terhet jelent. A családapa karbantartóként dolgozik, Hajni pedig a közeli McDonaldsban éjszakai műszakban. Amint hazaér a munkából, már kezdődik is az újabb műszak, háziasszonyként és anyukaként kell helytállnia.

Amikor a miniszterelnököt arról kérdezték, mi tegyen az, aki az átlag felett fogyaszt, két lehetőséget vázolt fel: „Aki az átlagfogyasztás felett fogyaszt, annak gondoskodnia kell arról, hogy vagy csökkentse a fogyasztását, vagy keressen annyi pénzt, hogy a nem támogatott árát ki tudja fizetni az átlagfogyasztás fölötti energiarésznek” – mondta Orbán Viktor.

A miniszterelnök tanácsairól markáns véleménye van a galgahévízi Kaczián családnak. A nyugdíjas házaspárnak dupla annyit kell fizetnie a gázért, mint tavaly ilyenkor. Igaz, néhány köbméterrel megemelték az átalányfogyasztásukat, de mégsem értik, hogy lehet ekkora a különbség. „Most 39.534 Ft volt a számlánk, egyébként 22.874 Ft-ot fizettünk az elmúlt évben” – mondták. A gáztűzhelyen főznek, a gázkonvektorokat csak télen kapcsolják be, idén azonban lehet, hogy ez elmarad és inkább a kandallót használják fűtésre. Úgy számolnak ugyanis, hogy ilyen árak mellett télen akár 90 ezer forintba is kerülhet a gáz, ezt pedig 120 ezer forintos nyugdíjból lehetetlen kigazdálkodni.

Míg Kacziánék átalányosok, a Nagy család havonta diktálja a gázfogyasztást. A szakértőnek megmutatta a Heti Napló stábja az ő gázszámlájukat is. Itt már volt egy kis furcsaság. Nekik ugyanis hiába maradt a rezsicsökkentés határán belül a fogyasztásuk, mégis piaci áron számolták el nekik a gázt.

A fogyasztókat a gáz bevezetésekor 3 csoportba osztották. Az elsőbe azok tartoznak, akik csak fűtésre használják a gázt. A másodikba azok, akik csak főzésre és vízmelegítésre. A harmadikba pedig azok, akik mindegyikre. Mivel a gázfogyasztás mennyiségét nem 12 egyenlő részre osztották, ezért aki a nyilvántartás szerint csak fűt a gázzal, annak az úgynevezett fogyasztási jelleggörbéje a nyári hónapokban jóval alacsonyabb, mint télen, mert nyáron nem kell fűteni. Augusztusban például 15 köbméter. Az efölötti fogyasztást piaci áron számolják.

Az ATV kérdésére a Miniszterelnökséget vezető miniszter elismerte, ezt nem jól kommunikálták. „A kormány világos és egyértelmű kommunikációra kérte a céget és ezért elnézést is kell kérni vagy elnézést is kell kérnünk, félreértés keletkezhetett, hogy 12 egyenlő részre kell osztani a számlát ebben az esetben” – mondta Gulyás Gergely. Ugyanakkor a miniszter szerint mindenki a pénzénél lesz év végén, mind az általányosok, mind a diktálósok, amennyiben éves szinten az átlagon belül maradnak.

Amikor a Heti Napló Facebook-oldalán arra kértük a nézőinket, hogy küldjék be az új rezsiszámlájukat, rengetegen írtak nekünk. A legfelháborítóbb talán az a számla volt, amin az energiadíj 1726 Ft-ba került, a rendszerhasználati díjért pedig 7140 Ft-ot kellett fizetni.

„Rendszerhasználati díjban egy igazi hungarikum történt, ugyanis Magyarországon csökkentették az elektromos áram árát a lakosság felé, viszont növelték a rendszerhasználati díjat” – magyarázta Balogh József, energetikai szakértő.

1 kwH áram 36 forintba kerül, ez a rezsicsökkentés miatt állandó. Az, hogy miből tevődik össze az ár, az viszont július elsejétől megváltozott. Június 30-án az áram ára még 12 Ft volt, július elsejétől ez 5 Ft-ra csökkent. A rendszerhasználati díj viszont 16 Forintról 23 Forintra emelkedett.

A családok még csak most szembesülnek a megugró rezsivel, a vállalkozók viszont már jó ideje a bőrükön érzik a hatásait.

Balogh Andrásné 4 éve nyitotta a férjével a kisboltjukat. Ma már azonban üresek a polcok, és csak néhány hűtő működik. „A mai nap vagyunk utolsó nap, mert a hétvége az nagytakarítás, bezárjuk végleg az üzletet” – mondta a tulaj. A magas rezsiárak miatt voltak kénytelenek így dönteni. Minden megtakarított pénzüket beletették az üzletbe, hogy nyugdíjas korukra biztosítva legyen a megélhetésük. A terv azonban egy csapásra dugába dőlt: májusban még 50 ezer forintot fizettek a számlákra, két hónappal később már majdnem 200 ezer forintot. A következő havi számla akár 600.000 forint is lehet. (atv.hu)