h i r d e t é s

Nyugaton élő magyarok beszéltek arról mit éreznek a válságból

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam
a- a+

Nyugaton élő magyarok beszéltek arról mit éreznek a válságból

2023. január 18. - 12:12

Angliában mindenki kap alanyi jogon 400 font gázár támogatást, Franciaországban nem is hallottak még szankciós inflációról, és nem érzik igazságtalannak a szankciókat, Ausztriában pedig a tantermeket nem tartják hidegen, és mindenhova fölszereltek mozgásérzékelős kapcsolókat.

A kép illusztráció! - Forrás: pixabay.com/istockphoto.com

Magyarországon 2021 decemberéhez képest csaknem kétszeresére emelkedett a sertészsír, a sajt, a tojás és a kenyér ára. A KSH adatai szerint az élelmiszerek 12 hónap alatt 44 százalékkal, a háztartási energia pedig 64 százalékkal drágult. Az éves infláció 14,5 százalékos. Utánajártunk, hogy másik három európai országban, Angliában, Ausztriában  és Franciaországban mi a helyzet.

Duris Juli Angliában él, és azt mondta, szinte semmit nem érez a válságból, amiért eddig 30 fontot fizetett, az most talán 35 font. Ráadásul alanyi jogon mindenkinek jár 400 font gázár támogatás, amely októbertől márciusig oszlik el, havonta nagyjából 66 fontra jön ki. 

Ez azt jelenti, hogy ez felkerül a te villany vagy gázszámládra, és akkor az ott van neked mint kredit, és hogyha én 66 fonton belül vagyok, akkor lényegileg én most nem fizetek semmit

- mesélte híradónknak, hozzátéve, hogy már a második hónapja nem fizet semmit.

Somos Anna az osztrák helyzetről számolt be. Mint mondta, sok ismerőse Magyarországról is átjár vásárolni. Az osztrák élelmiszer infláció 6 és fél, 7 százalék körüli. Nagyjából az energia ára is ennyivel emelkedett. Beszámolt arról is, hogy mindenkit megkérnek arra, hogy kapcsolja le a lámpát, ha nincsen éppen abban a helyiségben, az iskolákban pedig mindenhova mozgásérzékelős kapcsolókat szereltek fel, és a tantermeket sem tartják hidegen. Energia ár támogatást itt is kapnak.

A támogatást jövedelemkerethez kötik, a középosztálybeli családok egységesen 200 euró áram és gáz támogatást kapnak összesen. Illetve az is megkapja, akinek havonta csak 100 euró a számlája, de az is, akinek 600, és akkor ez egy egyszeri támogatás

- mondta.

Franciaországban is drágult az élet, de messze nem olyan mértékben, mint nálunk.

Amennyire tudom, ilyen 7-8% körüli inflációról beszélnek itt, de az élelmiszerek áremelkedése jelentősen meghaladja ezt, azt hiszem az alapvető élelmiszereknél 13% körüli az átlagos infláció"

- számolt be Zoltán, aki a magyar kormány által gyakran emlegetett szankciós inflációról elmondta:

eleve ez a retorika itt nem jellemző, itt nem különül el ilyen szinten a Brüsszelés Franciaország, merthogy az Európai Unió részei vagyunk.

Hozzátette, hogy Franciaországban nem érzik igazságtalannak a szankciókat, a társadalom többsége tudomásul veszi, hogy lépni kellett az orosz agresszióval szemben. (atv.hu)