h i r d e t é s

Reuters: Orbán megszilárdíthatja hatalmát a Vodafone Magyarország megvásárlásával

Olvasási idő
3perc
Eddig olvastam
a- a+

Reuters: Orbán megszilárdíthatja hatalmát a Vodafone Magyarország megvásárlásával

2023. január 09. - 13:33

A 4iG hétfői bejelentésének értelmében a cég és a magyar állam megvásárolja a Vodafone Magyarországot. A nemzetközi sajtó szerint Orbán Viktor ezzel a lépéssel szeretné megszilárdítani hatalmát a távközlési ágazat felett. Az ellenzék úgy véli, az évtized legrosszabb üzletét kötötte meg az Orbán-kormány.

Sikeresen zárul a magyar távközlés történetének egyik legjelentősebb tranzakciója. A 4iG Nyrt. leányvállalata az Antenna Hungária Zrt., a magyar állam képviseletében a Corvinus Nemzetközi Befektetési Zrt., valamint a Vodafone Europe BV aláírták az adásvételi szerződést a Vodafone Magyarország Távközlési Zrt. (Vodafone Magyarország) 100 százalékos részvénycsomagjának megvásárlásáról.

képviseletében eljáró Corvinus Nemzetközi Befektetési Zrt. 49 százalékos közvetett tulajdont szerez a Vodafone Europe BV-től a második legnagyobb hazai távközlési vállalatban.

Margherita Della Valle, a vállalat ideiglenes vezérigazgatója nyilatkozatában úgy fogalmazott, hogy a magyarországi eladás felgyorsítja és növeli a versenyt a szektorban. A Reuters beszámolójában arról is ír, hogy A MEGÁLLAPODÁSSAL ORBÁN VIKTOR MINISZTERELNÖK MEGSZILÁRDÍTJA HATALMÁT A TÁVKÖZLÉSI ÁGAZAT FELETT IS.

Reagált az ellenzék

„Rezsitámogatás helyett a Vodafone megvásárlására költi Orbán az emberek pénzét, hogy fideszes milliárdosokat gazdagítson vele” – írja a Demokratikus Koalíció közleménye.

A párt úgy véli, az évtized legrosszabb üzletét kötötte meg az Orbán-kormány: egy megélhetési válság kellős közepén, miközben sorjáznak az orbáni megszorítások, több száz milliárd forintot költenek el a magyar emberek adóiból a Vodafone mobilszolgáltató megvásárlására.

Az árnyékkormány szerint a Vodafone megvásárlásával Orbán Viktor több száz milliárd forintot éget el a magyar emberek pénzéből pusztán azért, hogy fideszes milliárdosok kezébe játssza át a mobilcéget.

„Ahelyett, hogy egy megélhetési válságban rezsitámogatásra és benzinárcsökkentésre fordítanák az adóforintokat, inkább tovább gazdagítják az Orbánhoz közel álló üzletembereket” – idézi az MTI a közleményt.

Semmilyen más ésszerű indoka nincs annak, hogy a magyar állam bevásárolja magát egy piaci szolgáltatásba, hacsak nem az, hogy az Orbán-kormány szeretne hozzáférni a magyar emberek mobilszolgáltatóknál őrzött hívásaihoz és internetes adataihoz is

– vélekedik az árnyékkormány, akik szerint ők Magyarország egyetlen reménye arra, hogy a magyar emberek adóit ne a fideszes milliárdosok gazdagodására, hanem arra fordítsák, hogy kikerüljünk a megélhetési válságból.

Vadai Ágnes, a DK politikusa közösségi oldalán úgy fogalmazott:

Tanári fizetésre, lakossági rezsitámogatásra nincsen pénz a kormány állítása szerint. Van viszont 660 milliárd a Vodafone megvásárlására. Tudomásom szerint ez a cég sem tanítani, sem fűteni nem tud!

Az LMP szerint a Vodafone felvásárlása helyett az államnak inkább a pedagógusbérek emelésére kellene költenie. Csárdi Antal, az LMP frakcióvezető-helyettese a hétfői sajtótájékoztatóján azt mondta: „A tanárok jövedelmének 25 százalékos növelése 170 milliárd forintba kerülne. Ezzel szemben az idei költségvetésben erre a célra mindössze 68 milliárd forint szerepel, míg a telekommunikációs társaság 49 százalékának állami tulajdonba kerülése 323 milliárdos kiadást jelent a büdzsének.”

Ha az állam nem venné meg a Vodafone-t, a pedagógusok bérének emelése mellett az épületek szigetelésének támogatására is fordíthatna 170 milliárd forintot

– hangsúlyozta Csárdi Antal.

Az LMP képviselője azt is kifogásolta, hogy a cég megvételét – bár 51 százalékban a 41G-hez kerül – teljes egészében adófizetői pénzből finanszírozza a magyar állam, hiszen „forintmilliárdokat pumpált” a Magyar Fejlesztési Bankba, a 4iG-be, és hitelgaranciát nyújt a többségi tulajdonossá váló cégnek.

Szerinte kérdés, hogy mikor és milyen áron kerül az állami rész a 4iG-hez, továbbá a befektetés megtérülését is aggályosnak tartja, az elmúlt években ugyanis a társaság veszteséges volt, az anyavállalat kutatás-fejlesztési támogatása nélkül nem is marad versenyképes – vélekedett Csárdi Antal.

Jobbik Magyarországért Mozgalom Facebook-oldalán reagált a hétfő délelőtti bejelentésre:

Hivatalos: a magyar állam 660 milliárdot költött a magyar Vodafone-ra. További híreink: az élelmiszer, az üzemanyag, a rezsi még mindig megfizethetetlen.

(Index)