h i r d e t é s

Többszázezres telekadó sokkolta Pilisjászfalu lakóinak egy részét

Olvasási idő
3perc
Eddig olvastam
a- a+

Többszázezres telekadó sokkolta Pilisjászfalu lakóinak egy részét

2022. december 09. - 06:13

A döntést meghozó képviselőknek is nehéz érzelmi állapotot okozott a nagy mértékű emelés, de a község működéséhez valahonnan pénz kell.

Forrás: Google Streetview

A válság miatt Pilisjászfalu is a telek- és építményadó emelésére kényszerült a napokban. Főként a telekadó emelése érinti súlyosan a falu lakosságának egy részét, esetükben sokszorosára, több százezer forintra ugorhat az éves kifizetendő összeg. Van, aki 17,5-szeres adónövekedést, más 700 ezer forintos telekadót számolt ki magának, sokan fel vannak háborodva. Tisztázni szerettük volna a helyzetet a település polgármesterével, ám a kérdéseinkre nem válaszolt, csak annyit mondott: vannak, akik rosszul értelmezik az adórendeletet.

Az energiaválság, növekvő közüzemi költségek, csökkenő központi támogatások miatt jelentősen módosították a telek- és építményadóról szóló rendeletet a napokban Pilisjászfalun is.

A község közösségi oldalán vita bontakozott ki az ügyben, amihez a döntést hozó képviselők egyike ezt fűzte hozzá:

nekik is nehéz érzelmi állapotot eredményezett a felismerés, de muszáj volt ekkora mértékben emelni az adót, hogy minimálisan működni tudjon a falu.

A rendeletmódosítás érdekessége, hogy az emelés a nagyobb (de előfordul, hogy használhatatlan, nehezen eladható) telkek gazdáit sújtja – véleményük szerint aránytalanul.

A rendelet szerint az építményadó 158 forintról (négyzetméter/év) 230 forintra nő. Ez egy száz négyzetméteres lakásnál/háznál 7200 forint többletköltséget jelent, ami a többségnek még elviselhető. A nem lakás célú építmények, garázsok adója a kétszeresére, az üdülőké másfélszeresére nő négyzetméter alapon – ezeket sem kritizálja lényegében senki.

Ami viszont nagy felháborodást váltott ki, az a telekadó közművesített telkek esetén majdnem kétszeres (évi, négyzetméterenkénti 180 forintról 340 forintra), nem közművesített telkeknél háromszoros (évi, négyzetméterenkénti 90 forintról 220 forintra) emelése.

Egy 1000 négyzetméteres teleknél ez 130-160 ezer forintnyi plusz befizetendő adót jelent, nagyobbnál még többet. Sőt, született egy olyan passzus is, hogy a beépített 1100 négyzetméternél nagyobb telkekre az eddigi 0 forint helyett mostantól fizetni kell, méghozzá négyzetméterenként 90 forintot az 1100 négyzetméter feletti részre.

Megadóztatott szakadék?

Mint a falu egyik, névtelenséget kérő lakója lapunknak elmondta, az adóemelés aránytalanul sújtja azokat, akiknek nagyobb telkük van, pedig abból sokszor semmi hasznot nem tudnak húzni. Az egyik nagyobb telekből például nagyjából 300 négyzetméter használható, mert a többi egy lejtős szakadék – az után is adózni kell.

A helyi lakos becslése szerint a mintegy 950 adófizetőből körülbelül 40 jár nagyon rosszul – közöttük ő is -, van akinek 400 ezer, van, akinek 700 ezer forintot kell fizetnie akár olyan telek után, amihez kivilágítatlan, sáros út vezet, sőt, volt, aki kiszámolta, hogy az eddigi összeg 17,5-szeresét kell befizetnie. Igazságtalannak tartja, hogy míg a többség összesen csak 24 millióval száll be az építményadóval a válság finanszírozásába, addig pár tucat embernek 143 milliót kell összeadnia ehhez az új telekadó alapján.

A polgármester majd a közmeghallgatáson nyilatkozik

A következő kérdésekkel kerestük meg Borsó Andrást, Pilisjászfalu polgármesterét: felmérték-e a rendelet megalkotása előtt, hogy egy lakossági körre többszörös terhet raknak az átlaghoz képest; és mi lesz, ha ebből a körből lesznek olyanok, akik képtelenek az adóköltséget kifizetni, esetleg elárverezik az ingatlanjaikat?

Borsó András válaszában leírta, hogy a falu problémás kérdéseinek megvitatására a december 13-án tartandó nyilvános közmeghallgatás lesz a megfelelő fórum. A polgármester nem látja értelmét egy plusz közvetítő felület (mármint lapunk) bevonását a párbeszédbe, ezért kérdéseinkre nem adott választ. Levelében azt írta: amelyik lakosnak kérdése van, a lakossági fórumon vagy az önkormányzat e-mail címén felteheti. Hozzátette: érzik, hogy vannak, akik rosszul értelmezik az adórendeletet (ebből eredhet szerinte a 17,5-szeresnek vélt növekedés is), de majd ezt is megfelelően kezelik a közmeghallgatáson. (Telex)