h i r d e t é s

Török Gábor elemezte a helyzetet, és jóval esélyesebbnek tartja a Fideszt, mint az ellenzéket

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam
a- a+

Török Gábor elemezte a helyzetet, és jóval esélyesebbnek tartja a Fideszt, mint az ellenzéket

2022. február 16. - 07:16

Az ellenzék egységes munkájának hiányáról, és a toronymagasan esélyes Fideszről is beszélt a politikai elemző egy választási műsorban. Értékelte Orbán Viktor szombati beszédét is.

Török Gábor - Forrás: Telexponthu/YouTube

Nem egységes az ellenzék, hanem több ellenzék próbál együtt dolgozni, ami a köztársasági elnök jelölésén is látszik – mondta Török Gábor politológus a Telex választási műsorában, amelyben Dobrev Klára, Donáth Anna és Navracsics Tibor is szerepelt.

A politológus hiányolta a stratégiai tervezést az államfőjelölt személyének kiválasztásánál, és kármentésként értékelte Róna Péter jelölését. Török szerint Róna Péter – pártoktól való függetlensége révén – nem rossz választás, csak későn jelölték. A Fidesz ugyanakkor nyert azzal, hogy női jelöltet nevezett meg Novák Katalin személyében.

A politológus értékelte Orbán Viktor szombati beszédét is, amit egy tusványosi beszédhez hasonlított, és ami inkább elmélkedés volt némi kampányolással megspékelve. Úgy vélte, hogy inkább a kampány többi elemével együtt kell értelmezni az ilyen beszédeket. A beszéd legérdekesebb részének nevezte, amikor Orbán többes szám első személyben beszélt magáról, ami Török szerint a beszéd többi részéhez képest többet árult el arról, mit jelent a politikus számára 2022.

A kampányt eddig a korábbiakhoz képest sokkal csendesebbnek érzékeli, szerinte az ellenzék vagy nem tud vagy nem mer keményebben kampányolni, miközben a Fidesz – mint a kerékpáros sprintben – arra vár, hogy akkor mozduljon, amikor az ellenzék is belelendül.

A petárdák valószínűleg az utolsó hetekben, napokban sülnek majd el, és ugyan az ellenzéknek érdeke lenne, hogy ez hamarabb történjen meg, de se az anyagi, se a politikai erőforrásaik sincsenek meg ehhez.

A politológus szerint csak a Fidesz tudja megverni a Fideszt, mert az emberek fejében egy pozitív és egy negatív Fidesz-kép verseng, ily módon nem is arról szól a választás, hogy Gyurcsány vagy Orbán.

Márki-Zayt pedig azért nem támadják, mert azzal csak megerősítenék, úgy akarják beállítani, mintha nem lenne tényező.

Márki-Zay Péterre láthatóan nem voltak felkészülve

– mondta, utalva a jelölt politikai kommunikációjára, amire a szakmai hibák ellenére mégis vevők az emberek. Márki-Zayt egyúttal fekete lónak nevezte, akit nehéz értelmezni.

A Fidesz háttérvilágát magabiztosnak látja, mert a belső kutatásaik fölény mutatnak, még a billegőnek tartott körzetekben is. Annyira jó eredményt mutatnak szerinte, hogy még a szereplőket is meglepik.

A Fidesznek 110 körüli mandátumot jósolt, de jelezte, hogy egyes kutatások szerint kétharmad körüli eredményt s elérhetnek. Toronymagas esélyesnek nevezte a pártot, amely felé minden tekintetben elképesztően lejt a pálya.

“Óriási meglepetés lenne, ha az ellenzék nyerni tudna” – mondta, és hozzátette, hogy "A legnagyobb meglepetés az lenne, ha az ellenzék szerezne legalább száz mandátumot." (hvg.hu)