h i r d e t é s

Újabb EP-küldöttség jön Magyarországra, az uniós pénzek felhasználását fogja vizsgálni

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam
a- a+

Újabb EP-küldöttség jön Magyarországra, az uniós pénzek felhasználását fogja vizsgálni

2023. március 31. - 15:09

Meg akarják hallgatni a magyar hatóságokat.

Május 15-17. között Magyarországra látogat az Európai Parlament (EP) költségvetési ellenőrzési bizottságának küldöttsége – értesült a Népszava parlamenti forrásoktól.

A delegáció célja, hogy megismerkedjen a korrupciós veszélyek miatt elindított jogállamisági eljárás fejleményeivel, meghallgassa az uniós támogatások felhasználását ellenőrző magyarországi hatóságok véleményét és megvizsgálja, hogy Magyarország képes-e lesz megfelelően hasznosítani a helyreállítási alapból érkező pénzügyi forrásokat.

A jogállamisági eljárás keretében befagyasztott 6,3 milliárd euró felzárkózási támogatáshoz és a helyreállítási alapból jutó 5,8 milliárd euróhóz csak azután juthat hozzá Magyarország, hogy teljesített számos korrupcióellenes intézkedést és részben megreformálta a bírósági rendszerét.

A parlamenti látogatásnak még nincs végleges programja, és a küldöttség összetételéről sem döntöttek. Meg nem erősített hírek szerint vezetésével a bajor keresztényszocialista Monika Hohlmeiert, a parlamenti szakbizottság elnökét bízhatják meg.

A testület korábban is menesztett tényfeltáró missziót Magyarországra. 2017. szeptemberében delegációjuk felkereste a felcsúti kisvasútat, a Budapest Szíve projekt keretében megvalósult beruházásokat és a budapesti 4-es metró helyszíneit. A látogatásról készült feljegyzés megemlítette, hogy az 1,7 millió eurós uniós támogatással megépült felcsúti turisztikai látványosságon naponta 63-an utaznak. A Fidesz és az Orbán-kormány akkor sikertelenül próbálta megakadályozni a vizitet arra hivatkozva, hogy az beavatkozás a 2018-ban tartott parlamenti választásba. (Népszava)