h i r d e t é s

Ukrajna szigorú korlátozásokra készül

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam
a- a+

Ukrajna szigorú korlátozásokra készül

2021. szeptember 06. - 15:02

Elkerülhetetlen, hogy ismét szigorú korlátozásokat vezessenek be a járványhelyzet romlása miatt Ukrajnában - jelentette ki Ihor Kuzin országos tisztifőorvos, az egészségügyi miniszter helyettese egy hétfői tévéműsorban.

A kép illusztráció! - Forrás: GLEB GARANICH/REUTERS

Eközben a járvány tavaly tavaszi kitörése óta a betegségben elhunytak száma meghaladta az 54 ezret az országban.

A tisztségviselő közölte, egyelőre nincs konkrét időpontja a korlátozások szigorításának. Szavai szerint az bizonyos, hogy hamarosan a legenyhébb, "zöld" kategóriából az ország már az eggyel szigorúbb, "sárga" kategóriába kerül, amelyben szigorúbb korlátozások vonatkoznak egyebek mellett a tömegrendezvények és az edzőtermek látogatására. Biztosított egyúttal afelől, hogy az üzleti szféra és a beoltottak számára könnyítések lesznek, például nem szabja majd meg a tárca, hányan tartózkodhatnak egyszerre egy légtérben ott, ahol az alkalmazottak és a látogatók védettek a koronavírussal szemben. Hozzáfűzte, hogy ez még kidolgozás alatt áll.
Kuzin leszögezte, hogy nincs konkrét szám arra vonatkozóan, mennyi új megbetegedés után lehet zárlatot bevezetni Ukrajnában. Meggyőződését fejezte ki ugyanakkor, hogy a legsúlyosabb, "vörös" kategóriába november előtt nem kell átsorolni az országot.

Később Viktor Ljasko egészségügyi miniszter egy másik televíziónak nyilatkozva közölte, hogy Ukrajna már jövő hétfőn "sárga" besorolásba kerülhet. A tárca erre tett javaslatot, a döntést a héten összeülő kormányzati válságstáb hozza meg - mondta.

Ukrajnában hétfőre 773 esettel 2 298 307-re nőtt az azonosított fertőzöttek száma. A növekmény csaknem a fele az előző napiénak és jóval kevesebb az elmúlt hét hétköznapjaiban mértnél, ennek az oka viszont általában az, hogy a hétvégeken kevesebben fordulnak orvoshoz és kevesebb tesztet végeznek. Az elhunytak száma 18-cal 54 001-re emelkedett. Eddig 2 213 177-en gyógyultak meg, miközben az aktív fertőzöttek száma csaknem háromszázzal 31 129-re nőtt. Kórházba 635 koronavírusos, illetve fertőzésgyanús beteg került, míg ez a szám a megelőző napon 899 volt.

Az egészségügyi tárca legfrissebb adatai szerint az oltási kampány februári kezdete óta 5 581 418-an kapták meg valamely védőoltás első, 4 208 085-en a második dózisát is a mintegy 42 millió lakosú Ukrajnában. Vasárnap 41 787 embert oltottak be az országban. (MTI)