h i r d e t é s

Vagyonnyilatkozati eljárás indul a Belváros fideszes polgármestere ellen

Olvasási idő
3perc
Eddig olvastam
a- a+

Vagyonnyilatkozati eljárás indul a Belváros fideszes polgármestere ellen

2022. február 23. - 06:28

Bekérik az elmúlt években vett ingatlanjainak adásvételi szerződését.

Szentgyörgyvölgyi Péter V. kerületi polgármester (b2) - Forrás: Kovács Attila/MTI

A fővárosi közgyűlés négy frakcióvezetője leellenőrizné Szentgyörgyvölgyi Péter V. kerületi polgármester bevallását, ezért vagyonnyilatkozati eljárást indítanak ellene – értesült az rtl.hu. A városrész vezetőjének nyolcnapos határidővel kellene bemutatnia az általa 2018-ban és 2020-ban vásárolt ingatlanok adásvételi szerződését.   

Vagyonnyilatkozati eljárást kezdeményezett a fővárosi közgyűlés négy frakcióvezetője Szentgyörgyvölgyi Péter Belváros fideszes polgármestere ellen – tudta meg az rtl.hu. A beterjesztett javaslat szerint azt vizsgálnák: a településrész vezetőjének volt-e elég pénze arra, hogy megvásárolja azokat az ingatlanokat, amelyeket újként tüntetett fel a 2019. novemberi és a 2021. januári vagyonnyilatkozatában.

Ehhez meg kell bizonyosodni arról, hogy pontosan mennyit fizetett az egyes ingatlanokért, ezért a bizottság nyolcnapos határidővel bekérné Szentgyörgyvölgyi Pétertől az adásvételi szerződéseket is. Ha ennek a kérésnek nem tenne eleget a polgármester, a bizottság az illetékes Veszprém Megyei Kormányhivataltól, valamint Bakonybél településtől próbálná meg beszerezni a dokumentumokat.

Szentgyörgyvölgyi Péter 2019-ben a következő ingatlanokat vette meg Bakonybélben:

  • 3,4 hektár erdő,
  • 1,6 hektár legelő,
  • 8,6 hektár legelő,
  • 9,7 hektár legelő,
  • 0,5 hektár rét,
  • 0,28 hektár vízmosás.

Két évvel később, 2020-ban pedig a következő területeket vásárolta meg:

  • 2,6 hektáros szántó
  • 2,3 hektáros szántó,
  • 0,4 hektáros rét.

24.hu számításai szerint Szentgyörgyvölgyi Péter kizárólag a saját, elmúlt években befolyt jövedelméből nem tudta volna megvenni ezeket a területeket. 

A vizsgálat megindításáról a szerdai zárt ülésen dönt majd az ellenzéki többségű ügyrendi, nemzetiségi, összeférhetetlenségi és vagyonnyilatkozat-ellenőrző bizottság. A kezdeményezők Soproni Tamás, Gy. Németh Erzsébet, V. Naszályi Márta és Horváth Csaba voltak, de tavaly szeptemberben Kovács Alex Gábor, az V. kerületi Tied a Belváros nevű ellenzéki frakció vezetője is javasolta már a vizsgálat elindítását.

„A polgármesternek néhány kivételt leszámítva – például tudományos tevékenységért járó juttatások – a polgármesteri jövedelméből kell biztosítania a kiadásait. Nem maradhat következmények nélkül, ha a vásárlásainak nem volt meg a fedezete” – mondta az rtl.hu-nak Gy. Németh Erzsébet, a Demokratikus Koalíció (DK) fővárosi frakciójának vezetője. Szerinte publikus adatnak minősülnek az adásvételik, mert az érintett időszakban szántót, rétet, erdőt, legelőt és egy vízmosást vásárolt Szentgyörgyvölgyi Péter, 

a termőföldek szerződéseit pedig az elővásárlási jog biztosítása miatt az eladást megelőzően hivatalból közzé kell tenni.

Horváth Csaba, az MSZP budapesti frakciójának vezetője ugyanakkor elképzelhetőnek tartja, hogy sem a polgármester, sem a fideszes vezetésű kormányhivatal nem adja majd ki a papírokat.

Ebben az esetben könnyen lehet, hogy patthelyzet alakul ki, de álláspontom szerint vagy Szentgyörgyvölgyi Péternek vagy az érintett településnek muszáj adatot szolgáltatnia 

– mondta a bizottságot vezető DK-s Cserdiné Németh Angéla, aki – miután eddig nem volt példa hasonló esetre – nem tudta megmondani, meddig tarthat majd a vizsgálat, valamint hogy milyen lehetséges következményei lehetnek az ellenőrzésnek.

Cikkünk megjelenése után nem sokkal a belvárosi sajtóosztály lapunk kérdésére azt közölte, hogy „Szentgyörgyvölgyi Péter a vagyonnyilatkozatát mindig a szabályoknak megfelelően, átláthatóan, teljes részletességgel nyújtotta be. Ennélfogva a bizottság vizsgálódása kizárólag politikai hangulatkeltésként értelmezhető.”

Mindazonáltal polgármester úr a törvény adta kereteknek megfelelően együttműködik

– írták.

A belvárosi polgármester idei vagyonnyilatkozatában is volt egy érdekes pont. Tavaly júniusban ugyanis Szentgyörgyvölgyi Péter egy árverésen vásárolt egy I. kerületi lakást az államtól, majd kevesebb mint hat hónapon belül odaadta ajándékba az apjának. A gyors tranzakció következtében arra sem volt szükség, hogy az ingatlant feltüntesse a tavalyi évre vonatkozó vagyonnyilatkozatában. A 49 négyzetméteres lakást 48,5 millió forintért vette meg, a bevallásában viszont ebből csak 22 millió forintnak van nyoma.

A kerületi sajtóosztály válasza alapján azért, mert 

a finanszírozás szintén családilag történik.

A polgármesternek kiterjedt ingatlanbirodalma van: eltérő tulajdonhányaddal 17 különböző méretű rét, szántó, erdő, vízmosás valamint legelő van a nevén Bakonybélen, ezek összterülete mintegy 60 hektár. Tulajdonosa még egy 31 négyzetméteres és egy 99 négyzetméteres budapesti lakás felének, valamint az I. kerületben egy 72 négyzetméteres lakás harmadának is. (rtl.hu)