h i r d e t é s

Váratlanul összehívta Orbán Viktor a kormányt

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam
a- a+

Váratlanul összehívta Orbán Viktor a kormányt

2022. december 10. - 15:19

Orbán Viktor miniszterelnök szombatra kormányülést hívott össze – tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóiroda vezetője.

Forrás: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher

A tájékoztatásból kiderült: a miniszterek szombaton gazdasági és energiabiztonsági ügyekről tárgyalnak.

„Néhány napja életbe lépett a brüsszeli olajszankció, amely egész Európában, így Magyarországon is érezteti hatását, egész Európában szankciós energia- és benzinárak vannak” – olvasható a közleményben. 

Mint ismert, Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter és Hernádi Zsolt, a Mol elnök-vezérigazgatója kedd este egy rendkívüli sajtótájékoztatón jelentette be, hogy a múlt hétvégén és hét elején kialakult válsághelyzetre tekintettel a kormány 13 hónap után kivezeti a 480 forintos ársapkát a magyar kutakról. Az intézkedés még aznap, december 6-án 23 órakor hatályba is lépett. Az állam a pánikvásárlás megszüntetése és a folyamatos üzemanyag-ellátás érdekében hozta meg a döntést. 

Bujdos Eszter, a Holtankoljak.hu vezetője az Index megkeresésére elmondta, nagyjából 1-1,5 hónapra van szükség, hogy normalizálódjon a piac, és nagyon sok múlik azon, hogy a százhalombattai finomító mikor tud újra 100 százalékon dübörögni, az ugyanakkor már most szemmel látható, hogy a pánikvásárlás megszűnt.

Az uniós forrásokról is tárgyalnak a miniszterek

Havasi Bertalan tájékoztatása szerint a döntéshozók a kormányülésen a Magyarországot megillető uniós források kérdését is érintik.

A Európai Bizottság nem változtat korábbi javaslatán, ami azt jelenti, hogy visszatartják az uniós források 65 százalékát, mintegy 7,5 milliárd eurót mindaddig, amíg nem teljesítünk bizonyos feltételeket.

A szombati kormányülésről Orbán Viktor is posztolt, a miniszterelnök azt írta:

„Magyarország minden vállalást teljesített, amiben megállapodott az Európai Bizottsággal. A brüsszeli bürokraták újabb feltételeket támasztanak, ránk akarják erőltetni az akaratukat a bevendorlás, a szankciók és a gender kérdésében is. Magyarország teljesíti a vállalásait, de a bevándorlás, a gender és a szankciók kérdésében nem Brüsszel, hanem a magyar emberek érdekeit képviseljük". (Index)