h i r d e t é s

2024-ig az önkormányzatok nyakán maradnának Orbánék

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam
a- a+

2024-ig az önkormányzatok nyakán maradnának Orbánék

2020. június 06. - 18:42

A gépjárműadóval, a négyszeresére növelt szolidaritási hozzájárulással és a kiskereskedelmi is különadóval is hosszú távon számolnak Orbánék, de a dokumentum alapján 2024-ig egész biztosan megsarcolná az önkormányzatokat a kormány.

Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter (b) és Orbán Viktor miniszterelnök kezet fog a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara gazdasági évnyitóján a Boscolo Budapest szállodában 2018. március 6-án. - Fotó: Koszticsák Szilárd / MTI

Hosszú távú terve a kormánynak az önkormányzatokat csapolni, legalábbis a kormány 2024-ig szóló költségvetési kitekintése alapján, mely még péntek este került fel a parlament honlapjára, és amelyet a Portfolio.hu vett észre

A helyi önkormányzatok befizetései a korábbi kivetítésben szereplő 43 milliárd forintos összeg helyett immár 160 milliárd forinttal szerepelnek a tervben, ami Budapest esetében Karácsony Gergely korábbi közlése szerint legalább 36 milliárdos sarcot jelent évente. Emiatt keményen neki is ment a kormánynak:

További rossz hír a településeknek, hogy a gépjárműadó teljes összege is a központi költségvetést hizlalja az előttünk álló években, 2024-ben már meghaladhatja a 95 milliárd forintot. Korábban a központi költségvetés rendre 50 milliárd forintot várt ezen a soron.

A járványhelyzet miatt kivetetett kiskereskedelmi különadót is hosszú távon megtartja a kormány, ebből jövőre 58 milliárd, 2024-re pedig már 67 milliárd forinttal kalkulál. (168ora.hu)

 

Esztergomban mínusz 780 millió forint

"Feleannyi se jut sportra. Leáll pár betervezett beruházás. A 780 milliós hiányból az intézmények kigazdálkodnak 200-at. Mégsem ad el a város annyi ingatlant, mint tervezte, és nem is fognak úgy haladni a dolgok, ahogy januárban tervezve volt." - írja Cserép János a Facebookon.