h i r d e t é s

2800 család levélben cáfolta, hogy a magyar reformok működnek

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam
a- a+

2800 család levélben cáfolta, hogy a magyar reformok működnek

2016. március 27. - 11:52
0 komment

A tavaly nyáron bebukott szociális szövetkezet egykori dolgozói még mindig nem jutottak pénzükhöz, és többségüknek munkája sem lehet.

Fotó: VS.hu / Zagyi Tibor

A debreceni Éjjeli Menedékhely előtt megint sajtótájékoztatót tartottak, pedig már több kormánytag hónapokkal ezelőtt ígéretet tett helyzetük rendezésére - írja a vs.hu.

"Nyugodtan mondhatom, hogy mi olyanok vagyunk, mint egy túlélőshow celeb versenyzői, mindent túlélünk. A különbség annyi, hogy ez a való világ, s a tét is igazi, az életünk" - mondja a károsultak nevében Tóthné Gábor Ildikó.

Az első hírek már csaknem 10 hónappal ezelőtt érkeztek, hogy az ElsőMagyar Környezettudatos Szociális Országos Szövetkezet (ESZOSZ) csődbe ment, miután 2,6 milliárd forint vissza nem térítendő támogatást kapott az Európai Uniótól. A pénzből 2860 hátrányos helyzetű, huzamosabb ideje munka nélküli embernek kellett volna állást adni, de nemcsak munkához és pénzhez nem jutottak, hanem a szerződéses jogviszonyuk miatt még attól is elestek, hogy máshol foglalkoztassák őket.

Bár a segítségre a Miniszterelnökségtől kezdve az Emberi Erőforrások Minisztériumáig több ígéret is elhangzott, megoldás nem született a problémájukra.

"Naponta halljuk, látjuk a reklámokban, hogy a magyar reformok működnek, lényegében megszűnt a szegénység, nincs éhező gyermek. Éhező gyomorral, embertelen körülmények között élve kérdezzük ilyenkor, hogy ezek az urak hiszik is amit mondanak, vagy tisztában vannak azzal, hogy nem mondanak igazat?" - tették fel ismét a kérdést.

Az elmúlt hónapokban ügyükben lényegében semmi sem történt - sorolják:

  • nagy részük munkajogi helyzete még mindig nem rendeződött, így lényegében munkát sem tudnak vállalni, közmunkára sem jogosultak, és nem kaphatnak foglalkoztatást helyettesítő támogatást sem. Bért az elmúlt 8 hónapban nem kaptak.
  • a kormány vizsgálata még tavaly szeptember végén megállapította az ESZOSZ vezetőinek a felelősségét, de ennek nem látszik a következménye.
  • a szövetkezet október közepén elindította a végelszámolást, a felkért végelszámoló elkezdett levelezni az emberekkel. Jelenleg már a második végelszámoló próbálja a kusza szálakat kibogozni, kevés sikerrel. A végelszámolásra 2 év áll a felszámoló rendelkezésére.
  • a családok nagy részének még mindig nincs legális jövedelme, többeket már kilakoltattak, sokuknál kikapcsolták az áramot.
  • csaknem ezren munkaügyi bírósághoz fordultak, az ügyek többségét Szolnokon tárgyalják, ahova nincs pénzük a Hajdú-Bihar megyei károsultaknak elutazni. A bíróság eddig minden esetben a munkavállalók javára ítélt, több százezer forintos elmaradt juttatásokról van szó. Van olyan, akiknek 680 ezer forintot ítélt meg a bíróság. Mivel azonban a szövetkezetnek nincs vagyona, így papíron ugyan van pénze a károsultnak, de azért a piacon nem adnak semmit.
  • az egyik károsult időközben, 2015 novemberében felszámolási eljárást kezdeményezett a szövetkezet ellen. A bíróság több hónap után, éppen a napokban kért hiánypótlást, így valószínűleg még újabb hónapok kellenek, hogy a bíróság kimondja az ESZOSZ felszámolását;

A szövetkezet károsultjai elvárják, hogy a kormány azonnal hozzon létre egy alapot, amelyből gyorssegélyt adhatnának a károsultaknak, akiknek a névsora minden megyében a munkaügyi központok rendelkezésére áll.

 

vs.hu