h i r d e t é s

4600 éves építmény látogatható az Egyiptomban

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam
a- a+

4600 éves építmény látogatható az Egyiptomban

2019. július 14. - 15:23

A Kairótól 40 kilométerre délre fekvő dahsúri piramismező legrégebbi piramisát Sznofru fáraó építtette időszámítás előtt 2600 körül. 

A dahsúri piramismező 4600 éves, Déli ragyogó nevű piramis különlegessége

Az eredetileg Déli ragyogó nevű piramis különlegessége – ahogy arra a mai közkeletű neve is utal –, hogy kettős szerkezetű: az alsó része jóval meredekebb, 54 fokos szögben emelkedik, de ez 45 méteres magasság környékén megtörik, és a falak enyhébb szögben folytatódnak. Ha az eredeti dőlésszöget tartották volna a falak, az építmény 125 méter körüli magasságot ért volna el, a tört falak következtében viszont végül 101 méteres lett. Ez az egyetlen ma ismert ilyen piramis, korábban jellemzően lépcsős szerkezetű, később pedig egyenletes szögben emelkedő, szabályos négyzetes gúla alakú piramisok épültek.

A látogatók egy megemelt bejáraton keresztül elérhető, 79 méteres alagúton ereszkedhetnek le a fő piramis mélyén található két terembe. Emellett szintén megnyitották a tört falú piramis szomszédságában álló mellékpiramist is, amely 18 méter magas

A dahsúri piramisok az UNESCO világörökségi helyszínnek számító memphiszi nekropoliszhoz tartoznak. Khaled El-Enani egyiptomi régészeti miniszter az újranyitás kapcsán azt is bejelentette, hogy a területen találtak kő-, agyag- és fapiramisokat, illetve némelyikben múmiákat is. Előkerültek még későkori fa temetési maszkok és kővágó eszközök is. (index.hu) / (Sky News)

Borítókép forrás: The Bent Pyramid at Dahshur / Flickr as The "Bent" Pyramid / Gary Ku / wikimedia.org