h i r d e t é s

A borús idő eloszlik, a napsütésé lesz a főszerep

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

A borús idő eloszlik, a napsütésé lesz a főszerep

2019. október 09. - 06:18

 

Szerdán délelőtt a sok napsütés mellett északon helyenként több felhő lesz az égen, de csapadékra sehol sem kell készülni. - írja az idojaras.hu.

Virágzó vadgesztenyefa (Aesculus hippocastanum) Nagykanizsán 2019. október 3-án. Forrás: MTI Fotó: Varga György

 Délután a változó felhőzet mellett többórás napsütésre készülhetünk. Csapadék nem várható. Megerősödik a délnyugati szél. A legmagasabb nappali hőmérséklet 16, 21 fok között alakul. Október 8-án, kedden megdőlt a napi hidegrekord, Nyírlugoson -6,2 fokig süllyedt a levegő hőmérséklete (MTI)

Orvosmeteorológia

Szerdán napközben a frontérzékenyeket még nem terheli semmilyen fronthatás, front jellegű hatások azonban érvényesülnek. A fáradtság általános tünet lehet, és a feje is fájhat! - írja a meteoklinika.hu.

Szerdán nem érkezik időjárási front térségünkbe, így amennyiben kifejezetten csak a frontokra érzékeny, akkor nem tapasztalhat markáns tüneteket. A légkörben zajló változások miatt azonban a fokozottan melegfront-érzékenyek körében koncentrálási zavarok, enyhe migrén léphet fel, és azon se csodálkozzon, ha rendkívül álmosnak, bágyadtnak érzi magát. Ez a fáradtságérzet a következő napokban tartósan is jelentkezhet önnél. Ha pedig a szeles időt is „megérzi”, akkor ingerlékenyebb, nyugtalanabb lehet a megszokottnál. Ez főleg a Dunántúlon és a középső megyékben lehet jellemző. 

A fejfájás ellen átmenetileg megpróbálkozhat némi praktikával. Megnövelt folyadékbevitellel mérsékelheti a tüneteket, illetve masszírozza át a halántékát körkörös mozdulatokkal. A borongósabb időszakokban a felhős, lehangoló idő fásulttá, kedvetlenné teheti, a naposabb órákban azonban kifejezetten jókedvre derítheti a napsütés.

A sokfelé élénk szél olykor zavarólag hathat, az érzékenyek fejfájást, nyugtalanságot tapasztalhatnak a hatására, a gyerekek is szétszórtabbak, figyelmetlenek lehetnek.

A közlekedés során időnként a napsütés lehet zavaró, emellett kissé szétszórt, és a szokottnál ingerültebb sofőrök is fokozzák a balesetveszélyt. Az élénk oldalszél főleg a dunántúli tájakon és a főváros környékén lehet zavaró – vezessen fokozott óvatossággal!

Vezető tünet a mai napon: vérnyomás-ingadozás, stressz, migrén. Mit tehet, amennyiben a felsorolt panaszokat tapasztalja? Abban az esetben, ha enyhe tünetek jelentkeznek, alkalmazza a fent említett gyógymódokat, azonban, ha gyakran jelentkező és intenzív panaszai vannak, kérje meteogyógyász segítségét!

meteoklinika.hu / idojaras.hu

Időjárással kapcsolatos képeiket és videóikat kérjük, küldjék el az [email protected] címre! Cikkeinkben, galériáinkban bemutatjuk őket.


 

h i r d e t é s