h i r d e t é s

A CEU a GEMMA egyetemi konzorciumhoz csatlakozva követeli Patrick George Zaki azonnali szabadon bocsátását

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

A CEU a GEMMA egyetemi konzorciumhoz csatlakozva követeli Patrick George Zaki azonnali szabadon bocsátását

2020. február 17. - 18:04

 

Olyan egyetemként, amelynek meg kellett védenie akadémiai szabadságát és autonómiáját, a CEU-nak kötelessége megszólalni minden olyan esetben, amikor ezeket a szabadságjogokat fenyegetik.

Patrick George Zaki - Forrás: AsiaNews

A CEU az Európai Uniós Erasmus Mundus által támogatott GEMMA programban részt vevő egyetemekkel közösen adja ki a nyilatkozatot:

Granadai Egyetem, Spanyolország

Bolognai Egyetem, Olaszország

Közép-európai Egyetem (CEU), Magyarország

Lodzi Egyetem, Lengyelország

Oviedói Egyetem, Spanyolország

Utrechti Egyetem, Hollandia

Yorki Egyetem, Egyesült Királyság

Súlyos aggodalmunkat fejezzük ki Patrick George Zaki helyzetével kapcsolatban. Támogatjuk, hogy mindazok, akik a tudás és megértés elősegítésének létfontosságú feladatát végzik oktató- és kutatómunkájukkal, biztonságban és akadálytalanul dolgozhassanak.

„A Granadai Egyetem koordinációjával, az Európai Unió támogatásával, és a Bolognai Egyetem, a Közép-európai Egyetem (CEU), a Lodzi Egyetem, az Oviedói Egyetem, az Utrechti Egyetem és a Yorki Egyetem részévtelével megvalósuló GEMMA: Nők és társadalmi nemek tanulmánya program súlyos aggodalmát fejezi ki Patrick George Zaki helyzetével kapcsolatban, akit 2020. február 7-én vettek őrizetbe, amikor Egyiptomba érkezett, hogy meglátogassa családját.

A 27 éves emberi jogi kutató Patrick George Zakit, aki a Bolognai Egyetemen vesz részt a GEMMA programon, az Egyiptomi Nemzetbiztonsági Ügynökség vette őrizetbe a kairói repülőtéren. Az emberi jogokkal kapcsolatos munkája kapcsán kihallgatták, majd a nemzetbiztonsági szerv Mansourában lévő épületébe szállították. A további vizsgálatokig fogva tartják. Azóta nem érkezett róla hír.

A hasonló őrizetbevételekkel foglalkozó NGO-k és ügyvédek szerint fennáll a veszélye, hogy Patrick George Zakit kínzásoknak vetik alá. A CEU a GEMMA konzorciumban részt vevő partnereivel közösen azt sürgeti, hogy az egyiptomi kormányzat azonnal és feltétel nélkül eressze szabadon Patrick George Zakit, továbbá, amíg őrizetben marad, biztosítsák, hogy nem kínozzák, és nem szenved el más jellegű bántalmazást, valamint kapcsolatba léphet a jogászával és a családjával. Követeljük továbbá, hogy tegyenek meg minden szükséges lépést, hogy elejét vegyék minden, a diákokat, kutatókat, oktatókat, újságírókat, és jogvédőket célzó további támadásnak és fenyegetésnek.”


 

h i r d e t é s