h i r d e t é s


A civil "gerillamozgalom" zavarja a "takarítást" - 1. rész

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam

A civil "gerillamozgalom" zavarja a "takarítást" - 1. rész

2017. január 10. - 20:02
0 komment

 

Az Orbáni hatalom és az eddig elképzelhetetlen szegénység (hideg) háborúja!

A belpolitikai és az egyre élesebbé váló nemzetközi gazdasági, katonai konfliktusok megoldására a "jóléti államok", a "munka társadalmát" meghirdető magyar kormány is, egyetlen lehetőséget ismer: a terhek áthárítását a szegényebb rétegekre. Az állampolgárok pedig mást sem hallanak, csak hogy erről is arról is le kell mondaniuk.

A Frankfurter Allgemeine Zeitung szerint a jóléti állam a "jövőt fenyegető veszéllyé vált" és "elkerülhetetlen, hogy növekedjék a szociális egyenlőtlenség"* Roman Herzog, Németország korabeli elnöke szerint: "a változás elkerülhetetlen. Mindenkinek meg kell majd hoznia a maga áldozatát."

Ez azonban nem olyan áldozatvállalás, amely válságos időkben mindenkitől elvárható! Nem válságkezelés, ha megszüntetik a jogtalan felmondásokkal szembeni védelmet, ha radikálisan lefaragják a szociális juttatásokat és a növekvő termelékenység ellenére csökkentik a béreket.

Arról van szó, hogy a nagyvállalatok felmondják az ország "társadalmi szerződését", amely korlátok között tartotta a szociális egyenlőtlenséget. Azt hirdetik, hogy a jóléti állam modellje elavult és világviszonylatban túl drága lett.

Gorbacsov, az optimista Nobel-díjas jövendölései.

1995. szeptember végén a San Franciscóban összeült a pénzvilág és a multinacionális vállalatok "globális agytröszt"*-je, hogy kialakítsák a XXI. századba vezető gazdaságpolitika körvonalait. Ez a kör, a konferenciavezető Nobel-díjas Gorbacsov szerint "már úton van egy új civilizáció felé."

A konferencián a kérdés a "Technológia és munka a globális gazdaságban" című vitában hangzott el a legmarkánsabban. E vitában vált leginkább világossá, hogy a világméretű gazdasági folyamatokkal szemben a kormányok erőfeszítései, hogy a munka világát rendeleteikkel szabályozni tudják, teljesen súlytalanná váltak, nem játszanak szerepet a világméretű gazdasági folyamatokban.

A világot behálózó számítógépes rendszerek pedig lehetővé teszik, hogy mindig és mindenhol a világon az éppen legolcsóbb és legkevesebb munkaerőt alkalmazzák, nincsenek e téren már országhatárok. A munkavállalókat, pedig eddig még nem tapasztalt mértékben fenyegeti a nagy számban várható elbocsátások. Közép- és Dél-Amerikában már megszülettek azok az ember milliók, akik életük során soha sem fognak rendszeres munkahelyhez jutni. A helyzet Afrikát vagy dél Ázsiát tekintve sem jobb. De nem is kell ilyen messzire menni. Ma már Európában, de térségünkben is észlelhetők a trend hátrányai, mind a munkaerő piacon mind a jóléti rendszerekben.

A globalizációt lendületben tartó újkapitalizmus nem tud mit kezdeni a munkanélküliséggel és szegénységgel, ha versenyképes akar maradni.h i r d e t é s

betöltés..

;