h i r d e t é s

A civilizált emberiség nyolc halálos bűne

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam

A civilizált emberiség nyolc halálos bűne

2018. április 17. - 12:20

 

"Homo homini lupus est" (ember embernek farkasa) /Konrad Lorenz/

Szemelvények.

Az ember, aki saját maga alakítja ki a fejlődését meghatározó szelekciós tényezőket, korántsem olyan ártalmatlan, mint egy ragadozó, legyen az akár a legfélelmetesebb is, hanem saját fajtájának legveszélyesebb ellensége.

Az ember emberrel való versengése olyan hatásokkal jár a "természet körforgása, a gyógyító erők" ellenében, amit korábban semmilyen biológiai tényező nem váltott ki, és majd minden korábbi értékét elvakultan, kereskedelmi céloktól vezérelve sárba tiporja.

Hogy mi a jó és mi a hasznos az emberiség és az egyén számára, az emberek közötti versengésben teljesen feledésbe merült. A mai emberek túlnyomó többsége már csak azt tekinti értéknek, ami a kíméletlen konkurenciaharcban alkalmas arra, hogy embertársai fölé emelje.

Minden, erre a célra alkalmas eszköz csalárd módon önmagában értéknek tűnik.

Az utilitarizmus tévedése az eszköz felcserélése a céllal. A pénz eredetileg egy eszköz, az a szólás is, hogy "megvannak az eszközei", erre utal.

Vajon hány ember létezik még, aki megérti, hogy a pénz önmagában nem érték? Ugyanez vonatkozik az időre is: "Time is money" - mondják azok, akik a pénzt abszolút értékmérőnek tartják, mintha minden megtakarított percnek ugyanannyi lenne az értéke.

Ha olyan repülőgépet tudunk építeni, ami valamivel rövidebb idő alatt repüli át az Atlanti-óceánt, senki sem kérdezi, hogy a hosszabb leszállópálya, a magasabb repülési sebesség, az ezzel együtt járó fokozott veszély, a megnövekedett zajártalom stb. mennyibe kerül.

Az atomháború!

Ha az atomfegyverek fenyegetésének hatását összehasonlítjuk az emberiség ellen elkövetett az előzőekben vizsgált halálos bűn következményeivel, nem zárkózhatunk el annak felismerésétől, hogy a nyolc közül talán ez az, ami a legkönnyebben közömbösíthető.

Fennáll az a veszély, hogy egy őrült, egy diagnosztizálatlan pszichopata hozzáférhet a kioldógombhoz, hogy egy egyszerű balesetet a szemben álló oldal provokációnak vél, és ezzel elszabadulhat a pokol.

Ám az, hogy mit tehetünk a "bomba" ellen, teljesen egyértelmű: egyszerűen nem kell előállítani és bevetni. Az emberiség hihetetlen mértékű kollektív ostobasága miatt ezt persze meglehetősen nehéz elérni.

Ettől eltérően, a többi veszély esetében sajnos még elképzelésünk sincs a megoldásról. 

Bízom abban, hogy az atombombát nem vetik be, ebben a tekintetben sokkal derűlátóbb vagyok, mint a másik hét halálos bűnt illetően. (Az idézett mű 32-42. oldaláról szerkesztett kivonat).

Címkék: 

 

h i r d e t é s