h i r d e t é s

A csomagjukra hajnalig váró utasok ügyét a közlekedési hatóság vizsgálja 

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam
a- a+

A csomagjukra hajnalig váró utasok ügyét a közlekedési hatóság vizsgálja 

2022. június 30. - 13:27

Vasárnapról hétfőre virradóra a budapesti reptéren számos utas nem kapta meg sem a csomagjait, sem bármiféle segítséget vagy felvilágosítást arról, hogyan juthat hozzá a saját tulajdonához.

A kép illusztráció! - Forrás: Budapest Aiport/Facebook

A Technológiai és Ipari Minisztériumban (TIM) működő közlekedési hatóság két külön eljárásban vizsgálja az összes szóba jöhető érintett felelősségét a történtekben – tájékoztatta a tárca szerdán az MTI-t.

A közlemény szerint arra is rákérdeznek, miként haladhatta meg a mélyalvási időszakra előírt limitet az éjjel landoló repülőgépek száma.

A két eljárásban a hatályos rendelkezések szerint több millió forintos bírságok szabhatók ki.

A hatóság hivatalból indított eljárásában adatszolgáltatásra szólítja fel a földi kiszolgálót, amely az engedélye alapján köteles bizonyítani, hogy elegendő erőforrás áll rendelkezésére a légitársaságok szerződés szerint kiszolgálásához, emellett a reptér üzemeltetőjének és a légitársaságnak is nyilatkoznia kell arról, miként és mikor értesültek a késésről.

A 60 napos határidővel zajló teljes eljárás a törvényi előírások és a fokozatosság elve alapján nem zárulhat pusztán figyelmeztetéssel. A feltárt mulasztás tehát már első körben bírsággal szankcionálható – közölte a TIM.

A hatóság egy önálló eljárásban keres választ arra, hogy a repülőtér forgalma hogyan haladhatta meg a mélyalvási időszakban megengedett szintet. A szintén 60 napos ügyintézési határidő mellett itt is 100 millió forintos a jogszabályi bírságplafon.

A Technológiai és Ipari Minisztérium az eljárások lezárása után beszámol azok eredményéről – áll a közleményben.

Az eset kapcsán a 24.hu cikke robbantott ki botrányt, a portál egy érintett utas közlésére hivatkozva azt írta, hogy vasárnap éjjel mintegy 150-200 érkező utas volt kénytelen a Budapest Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér teljesen üres épületében éjszakázni, mert nem kapták meg a járatukra feladott poggyászukat. A szóban forgó gép vasárnap késő este érkezett, az utasok órákon át várakoztak hiába a csomagkiadó futószalagjainál, mert a földi személyzet már hazament, és mint kiderült, így nem volt olyan, aki kipakolja a bőröndöket. Azokat csak másnap reggel szállították be az átadóba, miután munkába állt a reggeli műszak. Az összesen nyolc, összetorlódó járat egyike egy fapados cég Tel-Avivból Budapestre érkező járata volt. (airportal.hu)


Kommentelne? Kattinson ide!

h i r d e t é s