h i r d e t é s

A DK az Európai Bizottsághoz fordul Kósa miatt: "Ekkora pénzt legfeljebb Bill Gates-től vagy a Katari Emírségektől lehet örökölni"

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam

A DK az Európai Bizottsághoz fordul Kósa miatt: "Ekkora pénzt legfeljebb Bill Gates-től vagy a Katari Emírségektől lehet örökölni"

2018. március 13. - 16:22

 

 A Demokratikus Koalíció arra kéri az Európai Bizottságot, vizsgálják ki, hogyan rendelkezhetett négymilliárd-háromszázötvenhárommillió euró felett Kósa Lajos.

Forrás: index.hu

A DK szóvivője keddi, budapesti sajtótájékoztatóján a Magyar Nemzetre hivatkozott, miután a lap azt állítja, hogy egy, a birtokába került hiteles közjegyzői okirat szerint Kósa Lajos megyei jogú városok fejlesztéséért felelős tárca nélküli miniszter négymilliárd-háromszázötvenhárommillió euró felett rendelkezhetett.

A pénzt az FHB Kereskedelmi Bank Zrt.-nél helyezték el és az okirattal a megbízó felruházta Kósa Lajost, hogy a

megbízó helyett és annak képviseletében a jelzett összegből magyar államkötvényeket vásároljon”, és azokat a „megbízó nevén vezetett befektetési számlán elhelyezze

 – írták. 

Gréczy Zsolt azt mondta, ha a hír igaz, akkor minden idők legnagyobb politikai és gazdasági botránya valósulhatott meg Magyarországon. 

A DK tudni akarja, hogy ki Kósa Lajos megbízója, ki tette többmilliárd euró kezelőjévé az „amúgy is korrupciós ügyekkel meglehetősen behálózott” politikust

– mondta Gréczy Zsolt.

A DK arra is kíváncsi, hogy vizsgálta-e Kósa Lajos megbízását és a pénz eredetét a bankfelügyeleti feladatokat ellátó Magyar Nemzeti Bank; azt is tudni akarják, hogy megtörtént-e az ilyen magas összeg esetén kötelező átvilágítás, és értesítették-e a nemzetközi pénzmosásra szakosodott európai szerveket

– tette hozzá. 

A DK arról is információt akar kapni, hogy mennyi államkötvényt vásároltak az ügyben érintett számláról, történt-e gyanúsan nagyértékű államkötvényvásárlás akár a Magyar Államkincstárnál, akár valamely ügynökségnél – jelentette be Gréczy Zsolt. A szóvivő hangsúlyozta, hogy egy ilyen ügyletről minden magyar szervnek és hatóságnak tudnia kellett. 

Az ellenzéki politikus hiteltelennek nevezte Kósa Lajos magyarázatát, hogy neki semmi köze a vagyonhoz, ugyanis egy munkatársának egy ismerőse jelezte, hogy egy nő Németországból örökölte a pénzt, ő pedig azt tanácsolta neki, hogy azt hozza Magyarországra és fektesse be. Ekkora pénzt legfeljebb Bill Gates-től vagy a Katari Emírségektől lehet örökölni, mert ennyi pénz „gyakorlatilag nincs is” – jelentette ki Gréczy Zsolt. 

Más témában feltett kérdésre válaszolva a szóvivő arról beszélt, hogy még mindig nem kaptak érdemi választ az LMP-től a választókerületi koordinációról szóló ajánlatukra. Az LMP „életveszélyes játékot játszik”, mert amit tesznek, az csak a Fidesz érdekét szolgálja – jelentette ki Gréczy Zsolt. Elmondta, azt is, hogy az LMP még kerülhet olyan helyzetbe, hogy akár az utolsó pillanatban meggondolja magát. 

Az MSZP és a DK nem fog megállapodni a Jobbikkal, ahogy a Jobbik sem akar megállapodni a két baloldali párttal

– szögezte le.

os.mti.hu


 

h i r d e t é s