h i r d e t é s


A katolikus egyház kilépett a MIÉP-ből és fideszes lett?

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

A katolikus egyház kilépett a MIÉP-ből és fideszes lett?

2017. október 15. - 14:35

 

Aki nem akarja elhinni, utánanézhet vallomásom igazságának!

Úgy gondoltam, a népszerűségnél fontosabb az igazság és a tények főként a fiatalabb nemzedékeknek.

Vallomást teszek!

Első tétel.

1999-ben a Moldovai Köztársaságnak nyújtott támogatás keretében Chisinauban befejeződött ottani pályafutásom.  Itthon, valamit kellett még dolgozni, de rossz volt a lapjárás, Orbán Viktor féle kormányban, már nem kedvelték őseiket! Mégis, valami isteni beavatkozás révén munkát kaptam a Soproni Egyetemen, az alakuló Közgazdaságtudományi Karon. Elkezdődött a kálváriám!

A Közgazdaságtudományi Kar tanévnyitó ünnepségére mentünk több munkatársammal és a szépreményű hallgatókkal, telt ház volt!

Elhangzik a himnusz, felállva, meghatódva, mint a foci meccseken.

Váratlan fordulat következett utána.

Bejött a dísztribün elé egy pap, a kántor és a ministránsok.

Előre nem szóltak, mi lesz a program, bár akkor sem értettük volna!  Diákok behozták, lágy zene kíséretében a kar és az egyetem zászlóját. A pap, rendesen beöltözve, a ministránsok szenteltvízzel és tömjénnel, misézni kezdett.

A teremben megdöbbenés!  Esemény volt, hiszen állami egyetemen mit keres az egyház? Nem tudom, máshol megtörtént-e akkoriban hasonló lélekgyalázás?

Nem baj, gondoltuk, sok mindent megéltünk már, ezen is túl leszünk.

Megdöbbenés, amikor a zászló megszentelése után, a dékán felszólítja a több száz jelen lévő tanárt és diákot: álljanak fel s mondjuk el a „miatyánkot”! Hihetetlen! Mindenki felállt, vallásra, világnézetre való tekintet nélkül és mormolta a kórus vezényletével az imát!

Miatyánk, ki vagy a mennyekben, szenteltessék meg a Te neved… Vater unser der Du bist im Himmel…Régebben így hangozhatott, a „hazai hímzésű” fasizmus idején! A lélek megerőszakolása! A Szentléleké nem?

Második tétel.

Tíz éves voltam, amikor a faluban a háztetőkre szerelt hangszórókból hallani lehetett, 1956 októberében, Mindszenthy bíboros felhívását! Harcoljatok, a segítség megérkezik és az országotok újra szabad lesz.

Most gondolom, sok évtized után, hogy ez a szabadság az egyházi földbirtokok szabadságát jelenthette? Nem tudom!

Mégis a két történet az én életemben valahogy összefonódik. Összefonódik és rossz közérzetemen nem változtat. Azt hiszem, másokén sem fog, legfeljebb időben, kicsit később érkezik majd a kijózanodás!h i r d e t é s

betöltés...

;