h i r d e t é s

A kultúra, az oktatás, a művészetek egy primitív kisebbség előjoga lett

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

A kultúra, az oktatás, a művészetek egy primitív kisebbség előjoga lett

2018. március 13. - 06:52

 

Az a körülmény, hogy a művészetek igazságai, az élet és gondolkodás esztétikuma csak a jómódú és művelt kevesek számára hozzáférhetőek, egy hanyatló társadalom fogyatékossága.

Ezt a fogyatékosságot azonban nem küszöböli ki a zsebkönyv, az általános tankötelezettség, a hanglemez, sem az ünneplőruha eltűnése a színházból.

A kulturális kiváltságok biztosítottak ugyanakkor egy védett területet, ahol a tabu alá helyezett igazságok elvont épségben fennmaradhattak távol tartva a társadalomtól, amely elfojtotta őket.

Ezt a távolságtartást most a totalitarizmus visszahozta! A sznobizmus előjoga lett, ahol a tartalom nem számít, csak ruha és a sokaknak megfizethetetlen belépőjegy!

A művészi elidegenülés a társadalom nagytöbbségétől éppúgy „funkcionálissá” vált, mint a színteréül szolgáló új színházak és hangversenytermek építészete.

A kulturális központ a kereskedelmi vagy közigazgatási központ jól illeszkedő részévé válik.

Az uralomnak megvan a maga esztétikája, és a demokratikus uralomnak az esztétikája is a sznobizmus műveletlensége és érzéketlensége!. A klasszikusok ebben a demokratikus elterjedtségben egy olyan kulturális gépezet fogaskerekeivé válnak, amely átgyúrja tartalmaikat, hiszen akik hozzáférnek, nem értenek belőle semmit. Legfeljebb az öltözködést a színházi előadásokra!

Címkék: 

 

h i r d e t é s