h i r d e t é s

A magányos tömeg

Olvasási idő
kevesebb, mint
1 perc
Eddig olvastam

A magányos tömeg

2018. szeptember 10. - 18:37

 

Kitörési pont a radikalizálódás lehet, de ennek feltétele a társadalom felhatalmazása az ellenállásra: akkor már a társadalmi igazságosság a „puskacsőben van”. (Mao).

Forrás: pxhere.com

Politikai elemzők, ha jól értem, azt mondják, hogy a kormány által uralt (bitorolt) intézményrendszer olyan labirintus, amelyben eltéved és elhal minden ellenzéki szándék és törekvés. Nem lenne egyszerűbb úgy fogalmazni, hogy a demokratikus politikai versengés szempontjából a nemzeti együttműködés rendszere kimeríti a diktatúra ismérveit? Az ellenzéknek ehhez kell szabni az eszközeit, ennek tudatában kell a programját és társadalmi kapcsolatait kialakítani.

Nem a szólásszabadság állapota és nem is a hatalom megosztása vagy az erőszakszervek fellépése, hanem a politikai pártok versenyfeltételeinek az eltorzítása okozta a demokratikus játékszabályokhoz ragaszkodó ellenzék bénaságát. Kitörési pont a radikalizálódás lehet, de ennek feltétele a társadalom felhatalmazása az ellenállásra.

A média dolga nem az, hogy naponta sajnálkozzon az ellenzék tehetetlenségén, hanem az, hogy naponta felhívja a figyelmet, miként lehetetleníti el a kormány az ellenzéket: a parlamentben, a nyilvánosság fórumain, az igazságszolgáltatás darálójában, az utcán és a magánélet színterein.


 

h i r d e t é s