h i r d e t é s

A megélénkülő szélben lehet zápor és napsütés is

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

A megélénkülő szélben lehet zápor és napsütés is

2020. május 02. - 06:06

 

A következő napokban napos és felhős időszakok váltakoznak, időnként pedig a szél is megerősödik. Országos, nagy csapadék továbbra sem lesz, de helyi záporok tehetik változatosabbá az időjárást. - írja az Időjárás.hu

Délelőtt napos és felhős időszakok váltakoznak, számottevő csapadék nem várható. 

Délután továbbra is változóan felhős lesz az ég, helyenként záporok is előfordulnak. Élénk lesz a nyugati szél, 15, 20 fokos maximumhőmérsékleteket mérhetünk. 

Vasárnap délelőtt napos és felhős időszakok váltakoznak, legfeljebb elvétve lehet egy-egy kisebb zápor.  Délután a többórás napsütést gomolyfelhők is zavarják, de ezekből számottevő csapadék nem alakul ki. Megerősödik az északnyugati szél. 14, 19 fokra melegszik a levegő.

Orvosmeteorológia

Szombaton nem érkezik front, így amennyiben kifejezetten a frontokra érzékenyek csoportjába tartozik, egy viszonylag kedvező napra számíthat. - írja a meteoklinika.hu

Tovább tart a változékonyság is, helyenként fülledt lesz a levegő. Amellett, hogy esernyő nélkül nem tanácsos elindulni otthonról, még ingadozó komfortérzetre is számíthat. Ha szívbeteg vagy a keringési rendszer panaszaival küzd, akkor a szabad idejében inkább pihenjen, és próbálja kerülni a fizikai megerőltetést. Ha hajlamos rá, akkor ingadozhat a vérnyomása is, illetve enyhébb rosszullétet is tapasztalgat.

Az UV-sugárzás időben és térben is nagyon ingadozó lesz, de arra készüljön, hogy a déli órákban a tartósabban napos tájakon eléri az erős fokozatot – ez a veszély elsősorban a Dunántúlon áll fenn. Ilyen esetben a bőr 25-30, az érzékenyebbeknél pedig akár negyed óra alatt is leéghet, ha nem vigyáz. Használjon legalább 30-as fényvédő szereket, a szemét óvja UV-szűrős napszemüveggel! A tűző napon való tartózkodás során viseljen kalapot.

A közlekedés során többfelé erős oldalszél ronthat a menetstabilitáson, illetve időnként a napsütés is zavaró lehet! Érdemes napszemüveggel útnak indulnia, a gyalogos és az autós közlekedésben is segítséget nyújthat, ha elvakítaná a napfény. Többfelé záportól nedves útszakaszokkal is találkozhat, egy-egy zivatar is kialakulhat, vezessen nagyon óvatosan!

meteoklinika.hu / idojaras.hu

Időjárással kapcsolatos képeiket és videóikat kérjük, küldjék el az [email protected] címre! Cikkeinkben, galériáinkban bemutatjuk őket.


 

h i r d e t é s