h i r d e t é s

A nevét sem mondja ki az új-zélandi miniszterelnök a christchurchi ámokfutót

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

A nevét sem mondja ki az új-zélandi miniszterelnök a christchurchi ámokfutót

2019. március 19. - 07:22

 

"Talán ismertséget akart szerezni, de itt Új-Zélandon semmit nem kap tőlünk. Még egy nevet sem" - mondta a gyilkosról Jacinda Ardern.

Jacinda Ardern, új-zélandi miniszterelnök és Brenton Tarrant terrorista

A kormányfő szerint a férfi több célt is el akart érni a szörnyű gyilkossággal. Ezek közül az egyik az volt, hogy a nevét minél többen megismerjék.

Éppen ezért soha nem fogják hallani tőlem, hogy valaha is kiejtem a nevét. Ő egy terrorista, egy bűnöző, egy szélsőséges. Arra kérem önöket, hogy azoknak a nevét mondják ki, akik életüket vesztették, ne azét, aki kioltotta az ő életüket.  

Március 15-én a 28 éves férfi két mecsetbe ment be, ahol válogatás nélkül lőtt le embereket. A terrortámadásban ötvenen haltak meg és legalább ötvenen megsebesültek. (NPR) / 444.hu

Bosszút esküdött az Iszlám Állam az új-zélandi terrortámadás miatt

A két új-zélandi mecsetben elkövetett gyilkosság képei fel fogják rázni az alvó dzsihadistákat és bosszúállásra fogják sarkallni a kalifátus híveit

– hangoztatta a terrorcsoport egy szóvivője egy a Nashir News elnevezésű médiaplatformra feltett 44 perces hangfelvételen.

Az imádkozó muszlimok ellen elkövetett christchurchi mészárlás tettese, a 28 éves ausztráliai Brenton Tarrant szélsőséges, “a fehér felsőbbrendűség” jegyében íródott kiáltványt tett közzé néhány perccel vérengzése előtt, majd a fejére erősített kamerával rögzítette a merényletet, a videofelvétel órákon át elérhető volt a közösségi médiumok felületén.

A dzsihadisták Abi al-Hasszán al-Muhadzsír néven feltüntetett szóvivője a hétfőn közzétett hangfelvételen “hamisnak és alaptalannak” nevezte az Egyesült Államoknak azt a bejelentését is, amely szerint Szíriában győzelmet arattak az Iszlám Állam harcosai felett, és bosszúval fenyegetőzött azokért is, akiket a csoport utolsó kelet-szíriai zárvány területén, Baghúzban ostrom alá vett, majd evakuált az amerikai támogatású kurd-arab fegyveres koalíció, a Szíriai Demokratikus Erők (SDF).

Az SDF közlései szerint csak az utóbbi hetekben több mint 30 ezer ember hagyta el az Iszlám Állam utolsó szíriai területét. Beszámolók szerint a Baghúzból távozók jelentős részben külföldi harcosok voltak, akik a már elkerülhetetlenné vált halál helyett a fegyverletételt választották. (24.hu)


 

h i r d e t é s