fbpx A nők lesznek többségben az új izlandi parlamentben | CIVILHETES

h i r d e t é s

A nők lesznek többségben az új izlandi parlamentben

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

A nők lesznek többségben az új izlandi parlamentben

2021. szeptember 27. - 10:45

 

Történelmet írtak az izlandiak a hétvégi általános választásokon: hamarosan megalakul Európa első olyan parlamentje, amelyben több mandátumuk van a nőknek, mint a férfiaknak.

Voksol az izlandi kormányfő, Katrin Jakobsdottir a szeptember 25-i parlamenti választásokon - Forrás: Arni Torfason/Copyright 2021 The Associated Press. All rights reserved

Az eredményekből az látszik, hogy a 63 fős törvényhozásban 33 nő ül majd, ami azért is érdekes, mert az izlandi parlamentben ez nem kimondott elvárás, nem vonatkozik semmiféle szabály a férfiak és a nők arányára.

Ezzel együtt Izlandot már több mint tíz éve a világ leginkább gendersemleges nemzeteként tartják számon a különféle statisztikák. A férfiak és a nők egyenlő bérezése már 1961 óta természetes, ahogyan az is, hogy nemcsak a nők, hanem a férfiak is elmehetnek szülési szabadságra. És Izland volt az első ország a világon, amelynek demokratikusan választott női elnöke lett 1980-ban Vigdís Finnbogadóttir személyében.

A parlamentek között Ruanda a világelső

A nemek parlamenti arányát tekintve a világranglistát Ruanda vezeti, ott az alsó házi helyek 61,3 százaléka a nőké. Kuba a második 53,4, Nicaragua a harmadik 50,6 százalékkal. Mexikó és az Egyesült Arab Emírségek 50 százalékos mutatója után következik a sorban az első európai állam, az Egyesült Királyság a maga 34,2 százalékával. Az amerikai képviselőházban csak 27,6 százalék a nők aránya.

Választási eredmények Izlandon

Ami a pártok képviseletét illeti a szombati izlandi választások után, a konzervatív-zöld-centrista kormánykoalíció összességében jól szerepelt, 37 mandátuma lesz a 63 fős törvényhozásban.

A koalíción belüli erőviszonyok viszont megváltoztak, mert a kormányfő pártjának, a zöldeknek hárommal kevesebb (8) mandátumuk lesz, a jobbközép Progresszív Pártnak viszont öttel több (13), mint eddig volt.

A koalíció vezető pártja továbbra is a konzervatív Függetlenségi Párt, amely sem nem javított, sem nem rontott 2017-es eredményén, ezután is 16 képviselőt küldhet a parlamentbe.

A voksolás előtt mindhárom párt vezetése úgy nyilatkozott, hogy ha meg tudják őrizni parlamenti többségüket, készek újra kormányt alakítani. Az az eredmények fényében egyáltalán nem biztos, hogy a kormányfőt megint a zöldek adják majd Izlandon. (Euronews)


 

Kommentek

h i r d e t é s