h i r d e t é s

A Pesti Srácok legújabb akciója Nagy Blanka ellen

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam

A Pesti Srácok legújabb akciója Nagy Blanka ellen

2019. április 17. - 06:58

 

Jelen írásunkban természetesen ama bizonyos „szoknya alá fotózással” vagyunk kénytelenek foglalkozni. Nem mintha nem lenne ennél égetőbb problémánk is, de a Pesti Srácok úgy nevezett munkatársa tett róla, hogy ne legyen.

Pilhál Tamás kormányközeli lapoknak dolgozó fotós Pilhál Művek nevű Facebook oldalon osztotta meg a fotót.

Vajon a Pesti Srácok Pilhál Tamást milyen kritériumok alapján találta alkalmasnak a feladatra? Merthogy kvalitásai alapján inkább rögeszmés, gátlástalan zaklatónak tűnik, mintsem hivatásának élő riporternek.

Nem beszélve az újságírói etika súlyos megsértéséről. Bár ez utóbbi nem bír különösebb jelentőséggel Magyarországon. Hogy Pilhál tette egyébként minden valószínűség szerint legfeljebb polgári peres eljárásban kerül beható vizsgálat alá, elszomorító. Ezzel pedig közel sem másznak úgy bele Pilhál intim szférájába, mint ő tette Nagy Blankával.

Merthogy a BTK ilyen esetekre nincs felkészítve. Bizarr adalék, hogy Nagy-Britanniában az upskirtingnek nevezett tevékenységet nemrégiben benyújtott petíció alapján foglalják törvénybe, mint bűncselekményt.

Angol nyelvterületen upskirtingnek azt nevezik, amikor emberek okostelefonokkal, esetleg kisebb fényképezőgépekkel gyanútlan nők és lányok szoknyája vagy ruhája alá fotóznak – az elkövetők szinte minden esetben férfiak. Minősített eset, ha a végeredményt még közzé is teszik az interneten. A briteknél 2017-ben indult petíció, hogy szexuális bűncselekménnyé nyilvánítsák mások személyes terének, illetve képmásához való jogának ilyen durva megsértését. A törvényjavaslattal már a parlament foglakozik. /hvg/

A szándékosság minden kétséget kizár, hiszen amennyiben lenne bármilyen fogásuk a diáklányon, már rég bevetették volna.

Másfelől érdemes kriminálpszichológiai szemszögből is megközelíteni az esetet. Ennek alapvetését számos alkalommal felidéztük már. A rossz emberek azért tesznek rosszat, mert semmi nem tartja vissza őket. És lássunk csodát, Magyarországon a szexuális bűncselekmények, a különböző személyiségi jogsértések terén a BTK komoly, ha nem végzetes hiányosságokkal küzd. Nem mintha a meglévő törvényeinknek komolyabb visszatartó erejük lenne, de ez most lényegtelen.

Pilhár azért tette, amit tett, mert meg sem fordult a fejében, hogy a nemcsak „prédáját” kellemetlen helyzetbe hozó következményekkel törődjön. Az egy másik kérdés, hogy jó eséllyel az ő stiklijét ugyanúgy elsumákolják az illetékesek, mint bármely más kormányhű személyét.

Flegmaságához és devianciájához egy meglehetősen fejletlen érzelmi és intellektuális személyiség társul. Ezen pedig az a körülmény sem változtat Pilhár állítása szerint a Pázmány bölcsészkarán tanult.

Azt persze eddig is sejteni lehetett, hogy a lap, amely különben konzervatívnak és kereszténynek vallja magát, meglehetősen sajátosan viszonyul a keresztény erkölcshöz. A minden kétséget nélkülöző fensőbbségtudat csodákra képes. Még akkor is, ha ezek a csodák inkább borzalmasak.

A Nagy Blanka ellen folyó lejárató hadjárat ékes bizonyítéka annak, hogy meddig képesek kormányoldalon süllyedni.

Ami pedig a szakmát illeti, szembe kell néznünk a szomorú ténnyel, ahol a sajtó feladata közszemlére tenni egy jószerével még gyermeklány intim zónáját, ott az újságírás meghalt.

Szerkesztőségünk elhatárolódik minden hasonló cselekedettől. Továbbá ezúton fejezzük ki szolidaritásunkat Nagy Blanka és mindazon nők felé, akiket hasonló módon aláztak meg méltóságukban.


 

h i r d e t é s