h i r d e t é s

A romániai sofőrök a legveszélyesebb külföldiek a magyarországi utakon

Olvasási idő
3perc
Eddig olvastam

A romániai sofőrök a legveszélyesebb külföldiek a magyarországi utakon

2019. október 04. - 13:30

 

Egyre gyakrabban jelennek meg a magyarországi portálok híreiben az életveszélyes autókonvojok, amelyben például egy busz egy utánfutót, egy kisbuszt és még egy autóvontatót húz maga utána, sőt az utóbbira még minimum személygépkocsi is fel van pakolva. - írja a transindex.ro.

Illusztráció: H. Szabó Sándor

Találtunk hírt tavaly novemberből és idén februárból a vezess.hu oldaláráló, a totalcar.hu májusban számolt be például egy elrettentő trélervonatról, de még az Indexnek is volt Mindeközben posztja májusban egy horrorkonvojról, ahogyan előszeretettel nevezi a média. Szeptemberben pedig még mi is írtunk egyről.

A jellemzően román rendszámú trélerek sofőrjei vélhetően autónepperek, akik egy fuvarral a lehető legtöbb autót akarnak hazahozni Nyugatról. A horrorkonvojok témájával foglalkozó Pénzcentrumnak az ORFK kommunikációs osztálya azt közölte, hogy a komplex közlekedésrendészeti ellenőrzések keretében az M1, N1 kategóriájú járművek megterhelésével kapcsolatos szabályok megsértése miatt 2018-ban 1004, míg 2019 első hat hónapjában 627 járművezetőt szankcionáltak. Nem kevés.

Mi egy másfajta vetületét néztük meg a szabályokat lazán értelmező romániai vezetési stílusnak: arra voltunk kíváncsiak, hogy mennyi balesetet okoznak romániai sofőrök Magyarországon. Nyilván nemcsak a horrorkonvojok vezetői értendőek alatta, hanem minden személyi sérüléssel járó közúti balesetet beleszámítottak. Elég megdöbbentőek a Központi Statisztikai Hivataltól kapott adatok, pláne, ha más nem magyar és nem román állampolgárok által okozott balesetek számához viszonyítjuk.

Részletesen csak a 2018-as adatokat írom le, de a táblázatban elérhetőek a korábbi adatok is, egészen 2015-ig visszamenően. Tehát a KSH nyilvánosan elérhető adatai szerint tavaly 16591 személyi sérüléssel járó baleset volt Magyarországon, ebből 567 volt halálos, 4896 súlyos személyi sérüléssel, míg 11488 könnyű személyi sérüléssel járó.

A statisztikai hivataltól kikért információnk szerint összesen 663 balesetet okoztak nem magyar állampolgárok tavaly Magyarországon, és most meg lehet kapaszkodni: ezeknek közel harmadához volt köze román állampolgároknak. Konkrétan 201 balesetet okoztak a romániai sofőrök Magyarországon, ami azt jelentené, hogy a magyarországi balesetek 1,21 százalékát okozzák romániaiak. A második legtöbb balesetet a szlovák állampolgárságú sofőrök okozzák, összesen 68-at. Persze, lehet korrigálhatjuk a lakosságszám szerint, mert azért Romániában közel négyszer annyian élnek, mint Szlovákiában. Az Eurostat hivatalos 2018-ra vonatkozó lakosságszámával kalkulálunk, akkor 1 millió román állampolgárra 10-11 baleset jut, míg 1 millió szlovák állampolgárra 12-13.

Ha Magyarország más szomszédos országait nézzük, és miért ne néznénk, akkor a következőképpen alakulnak a számok: ukrán állampolgárok összesen 34 balesetet okoztak (esetükben arra is kell gondolni, hogy nem EU-tagok), ami még 1 balesetet sem jelent 1 milliónyi ukrán állampolgárra vonatkozóan; a szerbek által okozott balesetekről nem közölt külön adatsort a KSH; a szlovén és a horvát állampolgárok egyaránt 9-9 balesetet okoztak tavaly, ami a szlovéniaiak esetében 4-5 balesetet, míg a horvátországiak esetében 2-3 balesetet jelent 1 milliónyi polgárra vonatkozóan; az osztrákok pedig 29 személyi sérüléssel járó balesetet okoztak 2018-ban, ami azt jelenti, hogy 1 milliónyi ausztriai polgárra 3-4 baleset jut.

Persze lehet nem kellene meglepjen, hogy a romániaiak sok balesetet okoznak, mert a hazai közlekedésről is vannak tapasztalatok. Hasonló jellegű statisztikát, amelyben a személyi sérülés súlyossága szerint osztályoznák a baleseteket ugyan nem találtunk sem romániai, sem európai viszonylatban, viszont van EuroStat összesítés a rendőrségi és kórházi adatok alapján az Európában és az Európai Unióban történt halálos kimenetelű utcai balesetekről, külön-külön vizsgálva a járműtípusokat. Az utolsó vizsgált év, 2017 alapján az derült ki, hogy egymillió lakosra számítva Romániában veszti a legtöbb ember az életét közúti balesetben, ez összesen 99,3 halálos áldozatot jelent. Kevéssel marad el tőle Bulgária, ahol 99 halálos áldozat jutott 1 millió emberre. Az EU-s átlag egyébként 49,7 halálos áldozat 1 millió személyre, míg a magyarországi áldozatok száma 63,8.

Ha a járműtípusokat is figyelembe vesszük, akkor arányaiban a legtöbb autó utasa Bulgáriában halt meg, a legtöbb gyalogos és biciklis pedig Romániában vesztette életét. A teherjárművek arányaikban Portugáliában okozták a legtöbb halálos balesetet, míg a mopedekkel is ott van a legtöbb halálos kimenetelű baleset.

transindex.ro


 

h i r d e t é s