h i r d e t é s

A választók előrébb tartanak, mint a pártok

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

A választók előrébb tartanak, mint a pártok

2018. április 19. - 08:31

 

Mondják ellenzéki tüntetésszervezők. Szombaton újra több tízezer ember mehet utcára Orbánék ellen. Mi a céljuk, és mit érhetnek el?

Forrás: Mi vagyunk a többség‎2.0 Mi vagyunk a többség - újabb tüntetés a demokráciáért!

Múlt szombaton nagyjából 120 ezer ember jött össze Budapesten, hogy a Fidesz ellen tüntessen. Ez volt az elmúlt évek egyik, ha nem a legnagyobb kormányellenes demonstrációja, 2010 óta csak három alkalommal voltak megközelítőleg ennyien Orbán-ellenes tüntetésen:

  • 2012-ben a Milla szervezésében rengetegen voltak a Szabad sajtó útján, amikor Bajnai Gordon is felment a színpadra. (Ez volt az a tüntetés, amiről egyébként Orbán is azt mondta a közvetlen munkatársainak, hogy fordulópont lehetett volna.)
  • 2014-ben az internetadó ellen tüntettek több mint százezren, a kormány meg is hátrált.
  • 2017-ben a CEU melletti demonstráción a létszám szintén megközelítette a százezret, az egyetem egyelőre maradt.

A múlt heti tüntetésen annyi pénzt sikerült összegyűjteni, hogy már a most szombatra meghirdetett esemény költsége is összejött. A Facebookon jelentkezők és érdeklődők számát nézve ismét lesz egy nagy, várhatóan több tízezres tüntetés Budapesten, de mit lehet várni ettől?

A tüntetés egyik gyakran ismételt követelése az új választások kiírására vonatkozott. Erre azonban semmi esély sincs, hiszen a független elemzések is azt mutatják, hogy nem történt rendszerszintű csalás. Lesz azonban két országos választás is jövőre. Tavasszal európai parlamenti képviselőket választunk, ősszel pedig önkormányzati képviselőválasztást tartanak. Addig is két időközi polgármester választáson (a VIII. és a XV. kerületben lesz, mert kerületi vezetők egyéni mandátumokat szereztek április 8-án) mutathatják meg választóiknak az ellenzéki pártok, hogy milyen következtetéseket vontak le az elmúlt hetekből. (index.hu)


 

h i r d e t é s