h i r d e t é s

A Vertikális Gázfolyosón kapnánk dél felől az orosz gázt

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

A Vertikális Gázfolyosón kapnánk dél felől az orosz gázt

2015. február 10. - 16:49
0 komment

 

A közép- és kelet-európai országok a tegnap Szófiában Vertikális Gázfolyosónak elnevezett útvonalon jutnának hozzá ahhoz az orosz gázhoz, amelyet a Déli Áramlat beruházás elmaradása miatt az eladó a török-görög határon lévő gázközpontban adnak át európai vevőinek.

Az új nyomvonal kijelölésével és a szükséges beruházások maghatározásával megbízott al-munkacsoport első ülése március végén lesz. Az eseményre Temenuzska Petkova bolgár energiaminiszter Romániát, Görögországot és Magyarországot hívta meg, de a magyar fél még nem döntötte el, hogy belép-e munkacsoportba. Egy másik al-munkacsoport a térség országait összekötő vezetékekre (interkonnektorokra) fog összpontosítani.

Minderről a térség gázbiztonságáról rendezett magas szintű találkozón határoztak, amelynek fő eseményeként döntöttek egy magas szintű, szakmai és politikai téren is eljáró testület létrehozásáról. A testület fel fogja mérni a térség gázigényét, meghatározza, hogy milyen lépésekre, főként interkonnektorok lefektetésére lesz szükség a biztonságos gázellátás érdekében. E célból az érintett országoknak három, különböző gázforrással kell majd rendelkezniük. A munkacsoport megvizsgálja azt is, hogy az új interkonnektorok lefektetésekhez igénybe vehetők-e az Európai Unió tavaly indított, 315 milliárd eurós beruházási tervének forrásai.

A szófiai megbeszélésen jelen volt Maros Sefcovic, az Európai Bizottság energiáért felelős alelnöke, Miguel Arias Canete, uniós energia- és klímaügyi biztos, továbbá a bolgár kormány és más országok képviselői. Miguel Arias Canete kijelentette, hogy az import diverzifikálása érdekében meg kell teremteni a kapcsolatot a déli gázfolyosó vezetékeivel és a cseppfolyós földgázt fogadó kikötőkkel, és fejleszteni a fekete-tengeri gázmezőket.

 

vg.hu


 

h i r d e t é s