h i r d e t é s

A világ legnagyobb ökológiai katasztrófáját okozhatja egy kísértethajó a Vörös-tengeren

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

A világ legnagyobb ökológiai katasztrófáját okozhatja egy kísértethajó a Vörös-tengeren

2022. május 11. - 18:05

Száznegyvennégy millió dollár (51,7 milliárd forint) felajánlását várja az ENSZ attól a donorkonferenciától, amelyet a Jemen partjainál veszteglő, katasztrofális állapotban lévő, The Safer nevű tankhajó ártalmatlanítása és ezáltal egy nagyon súlyos környezeti katasztrófa elhárítása érdekében tartanak.

Forrás: Safety4Sea

A világszervezet szerint, ha az 1976-ban gyártott hajó léket kap vagy felrobban, akkor az négyszer akkora környezetszennyezést okoz, mint az Exxon Valdez 1989-es katasztrófája Alaszkánál.

Ebben az összegben benne van az a 80 millió dollár (28,7 milliárd dollár), amelybe a több, mint egymillió hordónyi olaj kiszivattyúzása kerül - közölte David Gressly, az ENSZ jemeni humanitárius koordinátora. Az adományozó konferenciát az ENSZ és Hollandia közösen szervezte meg mostanra, két hónappal azután, hogy az ENSZ és a húszi lázadók megállapodtak a tankhajó szállítmányának másik hajóba történő átszivattyúzásáról.

A The Safer az arab országban dúló polgárháború miatt 2017 óta vesztegel Rász Ísza kikötőváros közelében.

Szakértők többször is elmondták, hogy a hajó időzített ökológiai bomba: HA A KŐOLAJ A VÖRÖS-TENGERBE KERÜL, AKKOR MEGSEMMISÜLHET JEMEN VÖRÖS-TENGERI HALÁLLOMÁNYA, a tenger megtisztítása pedig mintegy 20 milliárd dollárba (kb. 7185 milliárd forint)  kerülne.

Gressly közölte: a mentési munka első szakaszát szeptember végéig be kell fejezni, ellenkező esetben októbertől erős széllökésekre kell számítani.

A Japánban épített hajót az 1980-as években adták el a jemeni kormánynak, hogy a Márib tartománybeli olajmezőkből kitermelt három millió hordónyi kőolajat tárolják benne. 2015 óta elmaradt a hajó éves karbantartása. A világszervezet tisztségviselői régóta figyelmeztetnek, hogy ha az 1976-ban gyártott hajó léket kap vagy felrobban, akkor az négyszer akkora környezetszennyezést okoz, mint az Exxon Valdez 1989-es katasztrófája Alaszkánál. (MTI) / Origo


 

Kommentelne? Kattinson ide!

h i r d e t é s