h i r d e t é s


​Abrakoljuk a "bio” szemetet!

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

​Abrakoljuk a "bio” szemetet!

2017. november 23. - 06:48

 

A génmódosítás olyan sokrétű probléma lett, hogy a határon gyakorlatilag nem lehet megállítani a GMO beszivárgását. Vagy takarmányban, vagy alapanyagban, termékben, adalékanyagban bejön.

Ez riasztó, de alig kisebb problémát jelentenek az élelmiszer-vegyészet és az élelmiszer-biztonság egyéb kérdései, csak arról kevesebb szó esik.

(Ahogy a drogoknál tapasztalható, hogy a labortechnika és az ellenőrzés nem bírja követni a szerek előállítását, analóg jelenségek vannak élelmiszereknél is.)

A magyar élelmiszerkönyv szigorúbb az európainál, ami jó, másfelől versenyhátrány (költségek miatt) a hazai termelőknél.

Nem nagyon ismert, de az elmúlt évtizedben jelentősen romlottak a bérek a hazai húsiparban, ami nem előnyös a minőségi és biztonságos élelmiszergyártás szempontjából.

A képzetlen, hanyag, rosszul fizetett munkaerő súlyos károkat tud okozni. Külföldön számos botrány történt, de itthon is előfordultak esetek.

Más kérdés a Montana és egyéb monopóliumok kérdése. Ezen a téren nyilván EU vagy még szélesebb körű fellépés kell.

A közös fellépés részben érdekalapú, részben kulturális alapú lehet. A táplálkozáshoz fűződő hagyományok és értékek, tradíciók eltérőek.

Európában is vannak „kalória-bevitelre” szocializált népcsoportok és az étel mániások is.

Szegény, éhező rétegekben másként értékelik a génkezelt élelmiszerek esetleges kockázatát, mint az „igényesebb” középrétegek. (csak ők nem tudják, vagy nem akarják tudni, hogy a sokkal drűgább élelmiszer szemetet fogyasztják).

Minden előrejelzés szerint az élelmiszer-gazdaság szerepe növekszik a világon, amiből itthon csak annyit vettünk észre, hogy sok földet lenyúltak.

De mivel nem a „kommunisták” csinálták, egyetlen falu gazdái sem indultak traktorokkal a fővárosba.h i r d e t é s

betöltés..

;