h i r d e t é s

Adómentesen lehet majd alkalmazni a 60 év feletti kirúgott közszolgákat

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

Adómentesen lehet majd alkalmazni a 60 év feletti kirúgott közszolgákat

2018. október 24. - 12:58

 

Az mfor vette észre, hogy a 60. életévüket betöltött, kirúgott hivatalnokokat adómentesen lehet majd foglalkoztatni jövő évtől az új adócsomag alapján – írja az atv.hu.

Illusztráció: MTI Fotó: Máthé Zoltán

Az idősebb elbocsátottakra vonatkozó szocho-kedvezmény terve már az Indexhez eljutott kormányelőterjesztésből kiderül, az ezt követő politikusi nyilatkozatok pedig már teljes eltörlésről beszéltek a 60 pluszosok esetében.

A pénteken benyújtott adócsomag megerősíti ez utóbbit, annak egyik pontja szerint ugyanis a 60. életévüket a felmentésük napján már betöltött, elbocsátott közszolgák foglalkoztatásához legfeljebb a minimálbér négyszeresének megfelelő összeg szerint megállapított adókedvezményt érvényesíthetnek a munkaadók, az erre eső szociális hozzájárulási adóban (valamint a szakképzési hozzájárulásban).

A napi.hu kiemeli, hogy a portál figyelmeztet, erre csak addig van lehetőség, amíg az alkalmazott be nem tölti a rá érvényes öregségi nyugdíjkorhatárt. A kedvezmény az 1958-ban, vagy azt megelőzően születettekre vonatkozik. A nyugdíjba vonulás időpontja azonban nem egyforma az esetükben: az 1958-ban és azt követően születettek 65 éves korukban vonulhatnak nyugdíjba, míg a korábban születettek ennél hamarabb. Aki például 1955-ben született, tehát idén töltötte be a 63. életévét, 64 éves korában mehet nyugdíjba. Aki 1956-ban, vagyis a most 63 évesek, 64,5 évesen válnak jogosulttá a nyugdíjra. Így, felmenő rendszerben jutunk el fokozatosan addig, míg mindenkire a 65 év lesz az érvényes nyugdíjkorhatár.

Emiatt lesz olyan munkavállaló, aki után mindössze egy évig lehet igénybe venni az adókedvezményt. Pontosabban a törvény e pontja szerint, mert egy másik, még az előző törvényalkotási ciklusban elfogadott jogszabály arról rendelkezik, hogy a saját jogú nyugdíjast alkalmazó vállalkozás mentesül az erre a bérre eső szociális hozzájárulási adó megfizetése alól 2019 januárjáról.

A minimálbér 2018-ban havi bruttó 138 000 forint, de a várakozások szerint 2019-ben 150 ezer forintra emelkedik a teljes munkaidőben adható legkisebb bér

- tér ki rá az mfor.hu.

atv.hu/napi.hu


 

h i r d e t é s